На днешния ден можем да си спомним за Елинор Остром

...
На днешния ден можем да си спомним за Елинор Остром
Коментари Харесай

Елинор Остром е първата жена, получила Нобеловата награда за икономика

На днешния ден можем да си спомним за Елинор Остром (на британски: Elinor Ostrom, 1933-2012 г.) - първата жена, получила Нобеловата премия за стопанска система.

Тя става лауреат тъкмо преди 10 години - през 2009 година "за проучвания в региона на икономическата организация, характерно общата благосъстоятелност ". Остром споделя премията с Оливър Итън Уилямсън - американски икономист и създател в региона на стопанска система на транзакционните стойности. Той е награден за "неговия разбор на икономическото ръководство, изключително за границите на компанията ".

Елинор Остром е била професор (1974 г.) в Университета в Индиана и в Аризонския държавен университет.

Остром има бакалавърска степен по изкуствата (1954 г.), магистърска по изкуствата (1962 г.) и е лекар по философия (1965 г.) на Калифорнийския университет в Лос Анжелис - американски публичен щатски университет. Шестима професори и четирима от възпитаниците на Калифорнийският университет са носители на Нобелова премия.

Елинор Остром е била президент на Обществото на избора (1982-1984 г.). Лауреат е на премията "Франк Сейдман " (1997 г.). Била е член на Националната академия на науките на Съединени американски щати (2001 г.)

Научната сфера, в която е работила Остром, е стопанска система на обществения бранш (или обществена стопанска система ), която учи държавната политика през призмата на икономическата успеваемост и правдивост, както и в региона на политическата спестовност.

Остром е принадлежала към школата на новата институционална стопанска система (на британски: New institutional economics, NIE) - икономическата вероятност, която се пробва да разшири полето на стопанската система като се концентрира върху обществените и правни правила и разпоредбите в икономическата интензивност. Терминът "Нова институционална стопанска система " е изкован от Оливър Уилямсън през 1975 година. "НИИ анализът " е издигнат върху сложен набор от методологични правила и критерии в границите на неокласическата стопанска система, т.е. настрана от остарялата и "критична " институционална стопанска система (която отхвърля неокласическата икономика), като създателите на НИИ се интересуват по едно и също време от ефикасността и дистрибуцията.

При оформяне на своите научни хрумвания Елинор Остром е повлияна от Фридрих Хайек и Джеймс Бюканън. Фридрих Август декор Хайек (на немски: Friedrich August von Hayek) - австрийският икономист и политически мъдрец, прочут със своята отбрана на демократичната народна власт и свободния пазар против разпространяването на социализма и колективизма в средата на ХХ век. Той е считан за един от най-влиятелните преподаватели във Виенския университет, има и забележителен принос в региона на правото и когнитивната просвета. През 1974 година Фридрих Хайек става лауреат на Нобелова премия за стопанска система дружно със своя идеологически съперник Гунар Мюрдал. През 1991 година е награден с Президентския орден на свободата - една от двете най-високи награди на Съединените щати.

Със своята книга The Calculus of Consent (1962 година, в съавторство с Гордън Тълок) американският икономист Джеймс Макгил Бюканън (James McGill Buchanan) слага началото на теорията на публичния избор, която ползва икономическа методология към политическата организация на обществото. За своите проучвания в тази област Бюканън получава Нобелова премия за стопанска система през 1986 година.

Оливър Итън Уилямсън , който споделя Нобеловата премия с Елинор Остром, е роден на 27 септември през 1932 година. През 80-те и 90-те години на предишния век Уилямсън е доста авторитетен по време на дебатите, отнасящи се за границите сред обществения и частния бранш. Това го реализира посредством привличане на вниманието на високотехнологично равнище към сходствата и разликите сред пазарното и непазарното взимане на решения, ръководството и даването на услуги.

Фокусът на Уилямсън върху разноските за транзакции му оказва помощ да разграничи повтарящите се преговори от една страна, и характерните взаимоотношения по договорите. Например, с цел да отговори на ежедневните или на седмичните си потребности една електрическа компания ще е нужно да прави повтарящо се закупуване на въглища на спот пазара, което от своя страна е повтарящо се договаряне. Но с течение на времето се обрисуват дълготрайни бизнес взаимоотношения с избран снабдител и затова разликата в стопанската система на взаимоотношенията ще е сензитивно друга, съгласно Уилямсън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР