На днешния ден можем да си спомним за Джордж Стиглър

...
На днешния ден можем да си спомним за Джордж Стиглър
Коментари Харесай

Джордж Стиглър печели Нобел за изследванията на поведението на пазара и ефектите от държавното регулиране

На днешния ден можем да си спомним за Джордж Стиглър (George J. Stigler), американският икономист, Нобелов лауреат през 1982 година за неговите неортодоксални проучвания на държанието на пазара и резултатите от превителственото контролиране.

Той е умрял на 1 декември 1991 година в Чикаго, щата Илинойс.

Негов непосредствен другар е Милтън Фридман (Milton Friedman) - американски икономист, статистик, прочут най-много с работата си в региона на макроикономиката и своята отбрана на свободния пазар. През 1976 година той също получава Нобелова премия за стопанска система "за неговите достижения в региона на разбора на потреблението, паричната история и доктрина и за неговата проява на сложността на стабилизационната политика ".

Джордж Стиглър е роден на 17 януари 1911 в Сиатъл, щат Вашингтон. Той е само дете на фамилията, емигрирало в Съединени американски щати от Германия.

Джордж Стиглър приключва през 1931 година с бакалавърска степен Университета във Вашингтон. След това получава магистърска степен по МВА в Северозападния университет (Northwestern University) - частен университет в Еванстън и Чикаго. Основан е през 1851 година от политика Джон Еванс и няколко други общественици, свързани с Методистката черква, и получава името си от тогавашната Северозападна територия. Тогава развива интереса си към стопанската система и се взема решение за академична кариера.

А докторска степен по стопанска система взема в Чикагския университет (The University of Chicago, постоянно кратко като „ UChicago “) - частен кообразователен проучвателен университет в Чикаго. Той е учреден от петролния магнат Джон Рокфелер (1890 г.), като първите часове са извършени през 1892-а.

По-късно Стиглър преподава в Чикагския университет, в който се основават Чикагска школа по стопанска система, Чикагска школа по социология, Движението право и стопанска система в правния разбор. Университетът има най-голямото университетско издателство в Съединени американски щати.

Върху образуването на възгледите на Стиглър въздействие са му оказали няколко учени. Сред тях е Франк Хайнеман Найт (Frank Hyneman Knight; 7 ноември 1885 - 15 април 1972 г.) - един от най-значимите икономисти на ХХ век. Неговата дисертация "Риск, неустановеност и облага " (1921 г.) остава и до момента едно от най-интересните четива по стопанска система. В нея Найт формулира известното разграничаване сред риск (случайност с известни възможности) и неустановеност (случайност с незнайни възможности). Франк Найт е началник на Стиглър при правене на дипломната му работа - нещо, което е направил единствено за трима-четирима студенти по време на престоя си в Чикаго.

Якоб Винер (3 май 1892 - 12 септември 1970 г.) е канадски икономист и е считан за един от теоретично основополагащите Чикагска школа по стопанска система през 30-те на ХХ век. Якоб Винер е бил измежду известните съперници на Кейнс по време на Голямата меланхолия, потвърждавайки че въпреки концепциите на Кейнс за "държавните разходи " да са верни, то анализът на Кейнс съдържа пропуски в дълготраен проект.

Хенри Калвърт Симонс (Henry Calvert Simons; 9 октомври 1899 - 19 юни 1946 г.) е американски икономист от Чикагския университет. Неговите анти-тръстови и монетаристични модели повлияват на Чикагската школа по стопанска система. Симонс е прочут с неговата формулировка за стопански доход (Уравнение на Хайг-Симонс).

Стиглър е прочут с създаването на икономическата доктрина на регулирането, съгласно която групите по ползи и други политически участници ще употребяват регулаторните и насилствените пълномощия на държавното управление, с цел да образуват закони и разпореждания по метод, който им е от изгода.

Стигръл също е правил обширни проучвания в историята на икономическата мисъл. Най-важният му принос за стопанската система е оповестен в неговата публикация "Икономиката на информацията ".

От своя страна Стиглър е оказал въздействие върху образуването на Жак Дрез, на Томас Соуъл (Thomas Sowell) - американски икономист, мъдрец, политически коментатор, обществен критик и създател, създател е на текстове, поддържащи лесе-фер стопанската система, както и на Кенет Лион.

През 1982 година Джордж Стиглър получава Нобелова премия за стопанска система за неговите креативен проучвания върху индустриалните структури, действието на пазарите и аргументите и резултатите на общественото контролиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР