На днешния ден можем да си спомним за Чарлз Хенри

...
На днешния ден можем да си спомним за Чарлз Хенри
Коментари Харесай

Чарлз Дау - магьосникът на капиталовите пазари

На днешния ден можем да си спомним за Чарлз Хенри Дау - американският публицист, един от основателите на компанията Dow Jones & Company дружно с Едуард Джоунс (Edward Jones) (статистик) и Чарлз Бергстресер (Charles Bergstresser). Той е и създател на The Wall Street Journal.

Чарлз Дау е роден на 6 ноември през 1851 година във плантация в Стерлинг, щата Кънектикът. Тъй като остава рано без татко, той не получава редовно обучение. На 21 години си намира работа в SpringfieldDaily Republican в Масачусетс. Чарлз работи там до 1875 година, като градски кореспондент за Самуел Боулс, който го учи да написа подробни, само че ясни публикации. След това той се реалокира в Роуд Айлънд, където става част от екипа на The Providence Star като нощен редактор. Минава и през няколко други издания.

През 1880 година Чарлз Дау и неговия другар и сътрудник Едуард Джонс се реалокират в Ню Йорк, осъзнавайки, че това е най-подходящото място за развиване като финансов публицист. Първата им работа е в осведомителната организация Киърнън Нюз Ейджънси (Kiernan News Agency), която разпространявала вести измежду банките и брокерските компании.

И по този начин до ноември 1882 година, когато решили да стартират личен бизнес, защото съгласно тях Уолстрийт имал потребност от нов източник за безпристрастни финансови вести. Двамата основават компанията Дау Джонс енд Ко (Dow Jones Co.). Офисът й бил на Уолстрийт №15, тъкмо до входа на Нюйоркската фондова борса. Естествено. Компанията почнала да изготвя Кастъмърс Афтърнун Летър (Customer`s Afternoon Letter), който последователно набирал скорост. Това издание обобщавало финансовите вести за деня, като съдържало и информация за придвижването на цените на акциите на някои компании. В средата на 1889 година то „ пораснало “ и се трансформирало Уолстрийт Джърнъл (The Wall Street Journal) по името на дребната улицата Wall Street в долната част на остров Манхатън. С времето „ Уолстрийт “ става нарицателно за финансовите пазари на града и даже стопанската система на Съединени американски щати заради това, че там са основани главните стопански институции на страната.

Първият показател е оповестен в Кастъмърс Афтърнун Летър на 3 юли 1884 година. Индексът Дау Джоунс е най-старият измежду съществуващите американски пазарни измерители. Обхваща цените на 30 от най-големите и постоянни обществени компании в Съединени американски щати. Често се смята за знак за положението на американската стопанска система.

Чарлз Дау умрял на 4 декември през 1902 година.

Публикациите му обаче въодушевили по-късно основаването на Тео́рията на Да́у (на британски: Dow Theory), описваща държанието на цените на акциите и показателите Дау Джонс (промишлен и транспортен) с течение на времето. В основата й е серия от изявления на Чарлз Дау (Charles H. Dow, 1851-1902 г.). След гибелта на Дау теорията била създадена от Уйлям Хамилтън (William P. Hamilton), Чарлз Ри (Charles Rhea) и Джордж Шефер (George Schaefer) и наречена „ доктрина на Дау “. Самият Дау не е употребявал този термин.

Теорията на Дау лежи в основата на техническия разбор . В сферата на финансите, техническият разбор е методология за анализиране на финансовите пазари, чиято цел е да предвижда евентуални промени на цените на основата на закономерности - на основата на аналогични промени в цените в предишното при сходни условия. За задачата се употребяват исторически данни за пазара, като цени и размер. Поведенческата стопанска система и количественият разбор надграждат и включват доста от инструментите на техническия разбор, който, бидейки един от аспектите на интензивно ръководство, стои в несъгласие със актуалната доктрина на портфейла. Ефективността на техническия и фундаментален разбор се оспорва от хипотезата за ефикасния пазар, която твърди, че цените на всеки търгуван инструмент всъщност са непредвидими.

Принципите на техническия разбор се коренят в събирани стотици години исторически данни за финансовите пазари. Някои аспекти на техническия разбор се появяват първо в описанието на Джоузеф де ла Вега на холандските пазари през XVII век.

В Азия, техническият разбор се твърди, че е създаден като способ от Хома Мунехиса при започване на 18 век. Той вкарва и развива потреблението на техниката на японските свещи, която и през днешния ден е инструмент, употребен в графичния механически разбор.

През 20-те и 30-те години на XX век Ричард Шебъкър разгласява няколко книги, които не престават работата на Чарлз Дау и Уилиям Питър Хамилтън в техните книги "Теория и процедура на фондовата борса " и "Практически и механически разбор на пазара ".

През 1948 година Робърт Д. Едуардс и Джон Магий разгласяват "Технически разбор на борсовите трендове ", която се счита за една от най-важните изявления в тази сфера. Изследването се занимава най-вече с трендови разбор и графични модели, които остават в приложимост и до през днешния ден.

В началото на своето приложение техническият разбор е употребявал най-вече графични модели, тъй като оперативният потенциал на тогавашните компютри не разрешавал комплицираните статистически разбори, които познаваме и употребяваме през днешния ден

В първите години на 1900 година Чарлз Дау, считан за учредител на обичайния механически разбор, разгласява серия от публицистични публикации, в които излага концепциите си за пазара. Теорията на Дау се основава на събраните бележки на съоснователя и редактор на показателя Дау Джоунс, Чарлз Дау и въодушевява потреблението и развиването на актуалния механически разбор в края на 19 век.

Други пионери на техническия разбор са Ралф Нелсън Елиът, Уилиям Делбърт Ган и Ричард Уикоф, които са развили своите механически начини при започване на 20 век. Но множеството механически принадлежности и теории са създадени и усъвършенствани през последните десетилетия, като се слага все по-голям акцент върху помощта на профилираните компютърни софтуери.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР