На днешния ден можем да си спомним за британски предприемач

...
На днешния ден можем да си спомним за британски предприемач
Коментари Харесай

Spirit of Ecstasy - символ на магията Ролс-Ройс

На днешния ден можем да си спомним за английски бизнесмен Хенри Ройс, който през 1903 година тества първия си двуцилиндров мотор с мощ 10 конски сили. Сър Фредерик Хенри Ройс (Sir Frederick Henry Royce) е един от първите производители на коли, съосновател на "Ролс-Ройс ". Той е роден на 27 март 1863 година в Алуолтън, а е умрял на 22 април 1933 година в Уест Уитъринг.

Ройс работи от дребен, с цел да подкрепя фамилията си. На 21 години дружно с приятеля си Ернст Клармон основава компанията F.H. Royce and Co., която създава дребни електроуреди. По-късно тя се насочва и към динама и електрически подемни устройства, а през 1899-а е прекръстена на Royce Ltd. Фирмата отваря и нов цех, също в Манчестър.

Първите години на 20 век означават спад в търговията след края Втората Бурска война, а също така конкуренцията в лицето на другите производители на такива устройства от Германия и Съединени американски щати нараства. Затова Ройс обмисля бъдещето на компанията като производител на коли. През 1901 година той си купува автомобил "Дьо Дион-Бутон ", а по-късно и "Дековил ". Недоволен от качеството на своя "Дековил " той и се заема да усъвършенства електросистемата, по-късно понижа вибрациите на мотора и неговия несиметричен ход, нещо което е типично за моторите с вътрешно горене по това време.

Хенри Ройс взема решение да създаде и собствен личен автомобил и през 1904 година сглобява подобен в работилницата си. Той прави още два автомобила, които носят неговото име и подарява един на Клармон, а другия продава на един от шефовете на компанията Хенри Едмъндс. Никой от тези коли не е непокътнат до през днешния ден.

На 4 май 1904 година Едмъндс провежда среща сред Ройс и един собствен другар - Чарлз Ролс, дилър на вносни коли в Лондон. На 23 декември Ролс и Ройс подписват контракт, по силата на който Ролс ще продава всички коли, които Ройс успее да създаде, а колите ще се търгуват под името "Ролс-Ройс ". Ролс стартира да конструира дву-, три-, четири- и шестцилиндрови мотори с мощ надлежно 10, 15, 20 и 30 конски сили.

Първият модел на "Ролс-Ройс " е 10hp и е показан на автомобилния салон в Париж през декември 1904 година. Специалистите дефинират автомобила като изпълнен с високо качество и оборудван с най-висока за времето си техника. Партньорството сред Хенри Ройс и Чарлз Ролс е формализирано две години по-късно, когато е учредена компанията Rolls-Royce Limited и стартира промишленото произвеждане на коли. Ройс обезпечава техническото ноу-хау, а Ролс - паричните средства и находчивостта в бизнеса.

В началото на Първата международна война компанията стартира да създава и самолетни мотори.
До момента моделите на автомобила се създават от три поредно основани компании: Rolls-Royce Limited (1906-1973 г.), Rolls-Royce Motors (1973-2003 г.) - от 1980 до 1998 година притежател на тази компания става английската "Викърс " (Vickers), след което Rolls-Royce Motors става дъщерна компания на "Фолксваген " (Volkswagen) и от 2003 година е преименувана на Bentley Motors Limited. Третата - Rolls-Royce Motor Cars (от 2003 г.), е формирана като дъщерна на BMW, която компания печели правото да създава коли с марката "Ролс-Ройс " и да употребява логото на първокласния автомобил, до момента в който "Фолксваген " продължава производството на Бентли.

В 1931 година "Ролс-Ройс Лимитид " придобива посредством изкупуване конкурентната компания "Бентли ", която не могла да се оправи с Голямата меланхолия. Оттогава до 2002 година колите "Ролс-Ройс " и "Бентли " са доста постоянно идентични като се изключи радиаторната решетка и някои дребни елементи.

Автомобилите "Ролс-Ройс " са едни от най-скъпите коли в света и в всеобщата просвета се свързват с богати и преуспели персони. Голяма част от екземплярите са специфична поръчка, целяща придобиването на автомобил с оптимален разкош в купето и авторитет.

Освен на разкош, името "Ролс-Ройс " също е знак на качество и надеждност. Точно по тази причина, с дребни изключения, компанията отбягва да продава лицензи на всякакви производители, тъй като се притеснява, че качеството и надеждността на даденото произведение ще спаднат и по този начин ще пострада нейното добро име.
Автомобилите "Ролс-Ройс " са известни и с емблематичната си скулптура, наречена Spirit of Ecstasy, инсталирана върху предния похлупак на автомобил.
След Първата международна война Хенри Ройс е награден с Ордена на Британската империя, а през 1930 година получава купата баронет за заслуги към въздухоплаването в страната. През 1962 година е открит негов мемориал в Уестминстърското абатство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР