На днешния ден можем да си спомнем за унгарския журналист

...
На днешния ден можем да си спомнем за унгарския журналист
Коментари Харесай

Унгарецът Ласло Биро дава на света съвременната химикалка

На днешния ден можем да си спомнем за унгарския публицист и откривател Ласло Биро (Bíró László József). Той е роден в Будапеща преди 120 години, а през 1985-а е напуснал този свят. Ласло Биро е създател на повече от 20 изобретения. Само дребна част от тях са приложени на процедура, само че доста от тях въздействат върху работата на други изобретатели.

Негова е заслугата за изобретяването на актуалните писалки през 1938 година. Той вижда, че мастилото, употребявано за отпечатване на вестници, изсъхва бързо, и взема решение да направи химикалка, употребяваща сходно мастило. Оказва се, че то е прекомерно вискозно и не може да се употребява с елементарните химикалки, след което Биро стартира да опитва, до момента в който стига до актуалната структура на химикалката. Заедно с брат си Георги, който е химик, поставил на писалката сачма, която пропущала печатарското мастило при въртенето си.

Двамата братя патентовали изобретението в Унгария през 1938 година. По-късно обаче им се наложило да емигрират в далечна Аржентина през 1940 година, с цел да се спасят от нацистите. Там те патентовали химикалката още веднъж през 1943 година.

През 1945 година Биро продал лиценза на французина Марсел Бик, който през петдесетте години на предишния век почнал серийното произвеждане на писалки. Французинът направил някои промени по структурата на химикалката. Това пък помогнало да се редуцира цената и създали химикалките налични за всеобща приложимост. Марсел Бик патентова своя модел в Съединени американски щати и там основавал компанията BiC. И през днешния ден тя е един от най-големите производители и търговци на писалки.

Любопитен факт е, че думата "biro " към момента се назовава писалка в Обединеното кралство (Great Britain), Австралия (Australia) и Нова Зеландия (New Zealand).

В знак на респект към Ласло Биро аржентинците, които назовават химикалката birome, честват Деня на изобретателя на 29 септември - рождения ден на Ласло Биро.

Мастилото, употребявано в химикалката, омокря топчето под действието на личната си тежест. Затова при слагането на химикалката нагоре с топчето, тя стопира да написа. Поради тази причина елементарната писалка не може да се употребява при неналичието на гравитация, както е при галактическите полети. Поради това е създадена по този начин наречената Космическа химикалка, която употребява спомагателен напън от газов патрон.

Космическата химикалка е създадена през 1965 година. Американецът Пол Фишер, без да бъде финансиран от НАСА, създава благодарение на австрийския откривател Фридрих Шехтер и патентова независимо през 1965 година така наречен антигравитационна химикалка. Компанията Fisher Space Pen Co. е учредена от бизнесмена Пол Фишер в Болдър сити, щат Невада. Моделът AG7 e препоръчан за тествания на НАСА. След двегодишни тествания НАСА я поръчва и употребява първо в Apollo 7. Междувременно се появяват сходни по параметри и характерности химикалки и от други производители.

През 1969 година и Съюз на съветските социалистически републики поръчва 100 броя и 1000 пълнителя за своята галактическа стратегия. Средната стойност на една химикалка за плана Apollo е възлизала на 6 $.

Космонавтите и на Съединени американски щати, и на Русия употребяват тази химикалка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР