На днешния ден Българската православна църква почита Свети Харалампий и

...
На днешния ден Българската православна църква почита Свети Харалампий и
Коментари Харесай

Свети Харалампий - Днес всички желания ще се сбъднат

На днешния ден Българската православна черква уважава Свети Харалампий и всеки 10 февруари е прочут като ден на чудеса, в който се сбъдват всички стремежи.

За да се възползвате обаче от вълшебството на днешния ден, би трябвало да се подготвите авансово. Днес би трябвало да посетите християнски храм, като носите със себе си мед и олио.

Медът би трябвало да бъде осветлен от свещеник, който да прочете специфични молебствия и песнопения към Свети Харалампий, с цел да може медът да се зареди с чудотворна мощ.

Бурканът с мед и съдът с олио, които занесете в църквата, би трябвало да бъдат надписани с вашето име.

Когато ритуалът по благославяне се прави, бурканът и съдът би трябвало да бъдат отворени, с цел да могат да поемат от силата на молитвите.

 Свети Харалампий

След това би трябвало да занесете меда и олиото у дома и част от тях да раздадете на близки дружно с самун за здраве. Останалото хапнете сами.

Свети Харалампий е живял през II век в град Магнезия, където е заемал епископски пост. Светецът е бил столетник, когато е било подредено поголовното ликвидиране и грубо изтезаване на християните.

За да спасят живота си, те трябвало обществено да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите храмове пред статуите на боговете.

Смъртната заплаха обаче не спряла Харалампий да проповядва Христовото обучение.

Щом схванал за това, император Септимий Север наредил епископът да бъде хванат и погубен.

Свети Харалампий умира страдалчески за вярата през 198 г.

В българската национална традиция днешният ден е прочут още като Араланбей, Хараламповден и Чуминден. Според националните митове Свети Харалампий е стопанин на множеството заболявания и основно на чумата. Той се приема и като настойник на пчеларите.

 Мед за Свети Харалампий

В националните поверия се счита, че през днешния ден дамите би трябвало да изметат хубаво домовете си, с цел да изгонят заболяванията на открито. Днес би трябвало да се опекат и 3 обредни питки, които да се занесат в църквата за освещаване.

В българската национална етимология се споделя, че от през днешния ден земята се затопля и към този момент може да се обработва.

Днес имен ден честват Харалампий, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР