На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети

...
На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети
Коментари Харесай

Илинден е!

На днешния ден Българската православна черква уважава паметта на Свети Пророк Илия - един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в единия Бог. Между 1916 и 1968 година Българската православна черква отбелязва празника на 2 август.

На 20 юли се празнува също денят на Илиндеско-преображенското въстание.

Илия е еврейски оракул от ІХ век пр.Хр., живял в Древния Израел. За него е писано в Стария завет (Юдейската Библия), Новият завет, Талмуда и Корана, също по този начин е воин от фолклора на разнообразни нации, в това число и българския.

Когато Исус Христос и Йоан Кръстител са проповядвали, някои юдеи са ги мислели за завърналият се Илия. За християните Йоан Кръстител не е самият Илия, а е последовател на делото му. Също по този начин, Илия и Мойсей се явяват на Христос в Деня на Преображението.

Последно оракул Илия се загатва в Евангелията след последните думи на Христос, когато стоящите пред кръста мислели, че Иисус го вика на помощ.

Според тълкуванията на Православната Църква, за оракул Илия се приказва, в последната книга на Библията - "Откровение на Свети Йоан Богослов " като за единият от двамата пророци, които Бог ще прати преди края на света, с цел да изобличават антихриста. Свети оракул Илия единствен измежду хората е взет жив на Небето и не е умирал физически, а хилядолетия преди него същата орис е имал античният оракул Енох, който е вторият оракул, който ще пристигна. Тогава те ще одобряват мъченическа гибел и три дни телата им ще лежат на улиците непогребани, целият свят ще ликува и хората ще си раздават дарове от наслада по гибелта им.

Пророк Илия е един от най-великите християнски светии.

Съществува вярване, че на този ден морето взима най-вече жертви (на 20 юли) като курбан за Св. Илия. Според националните вярвания в случай че на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, с цел да не се разсърди Свети Илия, който е уважаван като стопанин на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Важно е да се означи, че това вярване е непознато на православната религия и черква и е напълно езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени покровители за народите и за обособените хора, като постоянно идни пред Светия Божи трон.

На Илинден се вършат курбани за здраве, провеждат се и огромни общоселски събори и тържества.

Според националното вярване на Илинден не би трябвало да се работи, тъй като гръм може да удари индивида.

Не се излиза в морето, тъй като морето взима жертва на този ден.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия.

20 юли е и професионален празник на пивоварите. Определен е за подобен с решение на УС на Съюза на пивоварите през 1996 година. Чества се в Деня на св. Пророк Илия заради това, че кръстителят на съюза – свещеник Наум Агатоникийски, избира Светия Пророк за настойник на пивоварите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР