На днешния ден - 23 март, Православната църква почита паметта

...
На днешния ден - 23 март, Православната църква почита паметта
Коментари Харесай

Почитаме паметта на Св. Лидия - първата християнска мъченица в Европа

На днешния ден - 23 март, Православната черква уважава паметта на Св. Лидия, за която се твърди, че е първата християнска мъченица в Европа.

Съществуват две версии за нейния живот. Според първата тя е живяла през I в. от н.е., била е бедна жена, която се изхранвала, като продавала платове, само че откакто станала последователка на християнското обучение, била измъчвана и най-после убита. В друго житие на Лидия пък се споделя, че е била брачна половинка на богат човек - консултант на император Адриан (117 - 138 г.), на име Филит, и двойката имала двама синове. Била заможна дама за това време. Продавала пурпур, който доста мъчно се намирал в тези времена. До ден сегашен Св. Лидия се води повелителка на художниците.



Според тази версия Лидия посетила сказка на деятел Павел по време на негова задача в града, в който живеели, поканила го в дома си, и след това тя и мъжът ѝ приели християнската религия. Заради това фамилията било подложено на закани и заплатило за вярата си със гибел.

Заради нежеланието им да се отрекат от християнското обучение, Лидия, брачният партньор ѝ Филит и синовете им били изпратени на съд при военачалника Амфилохий, а по-късно - измъчвани и пратени в тюрма. Според преданието през нощта ангел им вдъхнал вяра за безконечен живот. На другия ден мъчениците били хвърлени в казан с кипящо масло и сяра. Преданието твърди, че щом ги хвърлили в котела, той се оказал... изпразнен от адската примес... Цялото семейство останало невредимо, а на другия ден всички предали Богу дух.



Съществува съмнение, че Лидия не е било нейното рождено име, а ѝ дали това наименование, защото била "лидийка " - жителка на Лидия. Така се наричало едно кралство в антична Месопотамия, където е живял именито богатият крал Крез.

Топонимът "Лидия " от историческите летописи, свързани с житието на Св. Лидия, няма нищо общо със село Лидия в Северна Гърция, на 10 километра от Кавала, където християните са издигнали черква и манастир в чест на светицата. Според историческата информация, селото в началото се казвало Маджар Чифлик и било обитаемо с турци, които били изгонени оттова от гръцките управляващи, а селото - преименувано.



Църква "Св. Лидия " в село Лидия, община Кавала, Гърция, Снимка: Wikipedia

Любопитно е и това, че иконописите в църквата в гръцкото село Лидия, което в миналото е било турско, са дело на сръбски зограф.

В българската национална традиция думата "Лида " се употребява за синоним на "разглезена госпожица ".

Денят на мъченица Лидия се отбелязва и на 23 маpт, и на 20 май поради разликите сред католическия и православния календар.



Интериорът с изображението на Св. Богородица Животворящ източник в конхата на апсидата, черква Св. Лидия, Кавала, Гърция, Снимка: Wikipedia

Денят на св. Лидия се отбелязва и на 20 май.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР