На днешния ден, 13 октомври се отбелязва Световният ден на

...
На днешния ден, 13 октомври се отбелязва Световният ден на
Коментари Харесай

Днес е Световният ден на зрението

На днешния ден, 13 октомври се отбелязва Световният ден на зрението. Има доста болести, които повреждат необратимо зрението като да вземем за пример глаукомата.  Смята се, че тя е болест най-вече на хората над 60 години, само че съществуват доста изключения от това предписание. В последните десетилетия опциите за диагностика в ранните стадии на заболяването и за сполучливо консервативно лекуване се развиват с доста бързи темпове. Независимо от това непрекъснато има хора, изгубили зрението си от глаукома.

Усложнения от диабет са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст сред 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и обвързваните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението.

Макулната недъгавост, обвързвана с възрастта, е различен огромен проблем, с който се бори актуалната офталмология. Това заболяване визира централното зрение и в разнообразни периоди води до зрителна инвалидизация и до мощно утежняване на качеството на живот. Особено настоящ е този проблем в наши дни заради бързото застаряване на популацията.

Катарактата е причина за краткотрайно нарушаване на зрението. Развитието на актуалната офталмохирургия дава изключителни благоприятни условия за бърза зрителна рехабилитация, в това число и за поправяне на рефракционните аномалии чрез имплантиране на подобаващи вътреочни лещи. В България годишно се правят към 25 000 интервенции за катаракта на модерно международно равнище.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР