На днешния 4 август Православната Църква почита паметта на няколко

...
На днешния 4 август Православната Църква почита паметта на няколко
Коментари Харесай

4 август: Църквата почита паметта на няколко млади християни, вижте кой има имен ден

На днешния 4 август Православната Църква уважава п аметта на няколко млади християни , оповестява.

Светите седем отроци Ефески са живели по времето на римския император Деций . Техните имена са Максимилиан, Иамвлих, Мартиниан, Иоан, Дионисий, Ексакустодиан (Константин) и Антонин

Всички тези седем момци били деца на невежите жители в гр. Ефес . Те живеели по време на гонението срещу християните при император Деций.

Това било грубо гонение . Навсякъде християните били преследвани и задържани, с цел да ги принуждават да вземат присъединяване в идолските жертвоприношения. Някои от тях се бояли от страдания и се покорявали. Но твърдите във вярата неустрашимо я изповядвали и не отстъпвали нито пред премеждия, нито пред мъчителна гибел.

Много християни напускали градовете и се криели по пещерите. Между тях били и седемте ефески момци: Маскимилиан, Ексакустодиан, Ямвлих, Мартиниан, Дионисий, Антонин и Йоан. Тези момци напуснали града и се поселили в една пещера на планината Охлон, където посредством пост и молитва се готвели за идния им героизъм.

Като разбрал за това, Деций заповядал да затрупат с камъни входа на пещерата . Двамата от придворните (Теодор и Руфим) скрито изповядвали Христовата религия и турили пред камъните оловни плочки, на които написали имената онлайн заровените в пещерата седем момци.

Между това Бог по неизповедимите Свои избрания дал на момците смъртен сън и ги запазил за цели две епохи нетленни и неизменими до тяхното събуждане за Негова популярност и за удостоверение, че Неговите думи за възкресение са истинни.

Чудното събуждане на момците , заспали във време на Дециевото гонение, се направило в царуването на Теодосий Млади. По това време се появили еретици, които отхвърляли възкресението на мъртвите макар евангелските думи, че " мъртвите ще чуят гласа на Сина Божи и като чуят, ще оживеят ". Тази разкол внесла ужас в Църквата, само че тъкмо тогава се показало образно удостоверение за истинността на възвестеното от Христа възкресение на мъртвите.

Празникът се празнува на 4 август.

Имен ден честват Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо . Същите имена честват своя имен ден и на 1 март, когато почитаме паметта на Света Евдокия Илиополска. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР