На днешния 24 май в България се чества Денят на

...
На днешния 24 май в България се чества Денят на
Коментари Харесай

Честваме Деня на българската просвета и култура

На днешния 24 май в България се празнува Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, като отдаваме респект на братята "Св. Св. Кирил и Методий ".

Братята Константин-Кирил и Методий са родени в град Солун през девети век. През 855 година, те основали глаголицата - славянската писменост, във византийския манастир Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространяват християнството на староцърковен славянски измежду славяноезичните нации.

Солунските братя имали възпитаници, които траяли делото им. Сред тях са Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Учениците на Кирил и Методий получили топъл банкет в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.

Братята Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространение на християнството. През 1980 година са оповестени от папа Йоан-Павел Втори за настойници на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици дружно с техните възпитаници.

Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна черква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана респект на светите братя още от 12 век.

Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 година, когато в епархийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий " по самодейност на Найден Геров се провежда празник и ученическо шествие. През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страната и църквата, се празнува на един ден - 24 май.

В края на 1968 година Българската православна черква вкарва като литургичен календар така наречен Новоюлиански календар. След това Денят на Кирил и Методий се отбелязва от църквата на 11 май. По откритата към този момент традиция Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, на който също се отдава респект на двама братя, остава на 24 май.

За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР