На днешния 15 септември над 700 000 ученици ще прекрачат

...
На днешния 15 септември над 700 000 ученици ще прекрачат
Коментари Харесай

Училищният звънец бие за повече от 700 000 ученици, първокласниците са над 57 000

На днешния 15 септември над 700 000 възпитаници ще прекрачат прага на 2 349 учебни заведения, където ги чакат над 70 000 учители. Тази година първокласниците са над 57 000.

Все още има дефицит на преподаватели по математика и естествени науки в по-малките обитаеми места. От няколко години МОН се пробва да реши този проблем посредством национална стратегия „ Мотивирани учители “, по която се приготвят педагози по тези предмети.

Нов миг тази година е, че здравната записка за опрощение на отсъствията на учениците ще се издава единствено електронно от 1 октомври т.г. Новости има и към изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата образователна година учениците, които не са съумели да ги положат заради медицински или различен сериозен проблем, ще имат право да го създадат на спомагателна дата по съответния предмет.

На едносменен режим са 90% от учебните заведения в България. Възможността за прекосяване и на останалите е обвързвана с няколко значими плана по разнообразни стратегии, които стартират от тази образователна година. По Плана за възобновяване и резистентност стартира строителството на 8 нови учебни здания. Наред с това към 116 просветителни институции – детски градини и учебни заведения, ще бъдат главно ремонтирани или разширени.

Ремонтните действия в 507 учебни заведения към този момент са завършили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември т.г. В 63 ще продължат и след първия учебен звънец, само че е основана организация за естественото притичане на образователния развой.

Министър-председателят акад. Николай Денков насочи специфичен привет към първокласниците, които през днешния ден ще прекрачат прага на учебното заведение за първи път и им пожела да се насладят на този ден, откъдето стартира напълно нов път в живота, съобщи БГНЕС.

„ Искам да пожелая на всички възпитаници цветущ първи образователен ден! Искам да им пожелая дружно със своите другари, благодарение на учителите, да минават дружно, решително пътеките на новите умения и познания. Искам да уверя учителите, че обществото ги поддържа, почита труда им и институциите ще бъдат с тях във всички сложни моменти ”, увери той.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пожела на учениците да бъдат горди и щастливи.

„ Пожелавам на учениците да са щастливи с това, че овладяват познания, образуват умения, построяват се като персони. Пожелавам на всички възпитаници, учители, педагогичен експерти, шефове на учебни заведения и детски градини сполучлива нова образователна година. Много триумфи, здраве и благополучие. На родителите бих поискал да имат доверие в учителите, тъй като учителите в първи клас и в началното учебно заведение са хората, които ще се грижат освен децата им да овладяват познания, само че и да се развиват като персони и да образуват умения. Те би трябвало да имат цялостно доверие между тях в името на децата и тяхното развиване ”, сподели още проф. Цоков.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР