На днешния 1-ви февруари, обявена за Ден за признателност и

...
На днешния 1-ви февруари, обявена за Ден за признателност и
Коментари Харесай

Пловдивчани почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим пред паметника „Свидетелят“

На днешния 1-ви февруари, оповестена за Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим, пловдивчани уважиха паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, починали в битката против терора на тоталитарната власт пред паметника „ Свидетелят “ на площад „ Стефан Стамболов ”, пред постройката на общината.

На честването, проведено от Съюза на репресираните от комунистическия гнет в Пловдив, участваха Областният шеф Йордан Иванов, Председателят на Общинския съвет – инж.Александър Държиков, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов, представители на общинската администрация, членове на Съюза, наследници и роднини на репресирани комунистическия режим, жители и медии.

Честването стартира със слово на Атанас Узунов – дълготраен ръководител на Съюза на репресираните от комунистическия гнет в Пловдив. В него, той напомни събития, обстоятелства и числа от случилото се на 1 февруари 1945 година

„ На тази дата през 1945 година са изпълнени смъртните присъди на някогашните регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно заседание, издадени от Първи и Втори висши сформира на така наречен Народен съд, проведен от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.. Осъдени на гибел са 8 царски съветници, 22 министри от държавните управления след 1941 година, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери. Общо издадените присъди са 9550, като 2730 от тях са на гибел, 305 на пожизнен затвор, а 200 души са избити преди да дочакат присъдите си. Изселени са 4 325 фамилии чиито членове са 122 хиляди души. При подготовката на процесите, са задържани 30 000 души, а 10 000 от тях са подсъдими. Убийствата са осъществени от българи против българи! Този трагизъм няма еднакъв в европейската история. Без съд и присъда са убити на 30 000 души в хода на Народния съд, доста са убити в домовете си и по-късно мародерствано. Комунистическият геноцид над българите от 1944 г до 1989 година по данни са 40 000 души, само че те са доста повече – над 60 000 души. От 08.09.1944 година до 17.10.1944 година за 40 дни са избити 26 850 души. От 20.10.1944 година до 28.04.1945 година наказани от националния съд са 11 122 души. Изпълнени смъртни присъди от 1946 година до 1975 година са 680 души; избити в лагерите от 1945 г. до 1962 година – 640 души. Застреляни на границата от 1946 година до 1962 година – 580 души. Да се помни, само че да не се повтаря Българи да убиват Българи! “, сподели в словото си Атанас Узунов.

Свои мемоари описа и член на Съюза, който е създател на книга, отдадена на възродителния развой в България. На честването участва и създателят на монумента „ Свидетелят “ – скулптора Жорж Трак, който напомни историята на основаването на паметника.

От името на община Пловдив, послание направи заместител -кмета по “Oбразование, бизнес развиване и европейски политики ” Стефан Стоянов.

„ Благодаря, че още веднъж сте тук и сме дружно! Стотиците хиляди репресирани и тяхната всеотдайност изкараха България отвън рамките на робските окови през първата половина на 20-ти век. Тези хора са повода да бъдем в този момент тук, да сме свободни, да имаме свободен дух и да мечтаем за по-добра България. Вашата всеотдайност не беше безрезултатна! Никога в българската история не е имало такова изтребване на българи от българи! И макар варварския акт, през днешния ден ние имаме своя път като част от свободния свят и се чува думата ни. Искам да кажа: Кураж! Промените в България се случиха мъчно, само че се случват! Това, че нямаше реваншизъм е една от най-големите победи на българския народ. Погледнахме напред, не гледаме обратно. Бъдещето е в ръцете на младите генерации и от тях зависи по какъв начин ще се развива страната ни отсега нататък. Но това, което сториха всички тези българи, в съвсем 46 години тежка принуда, през днешния ден дава резултат, дава ни сили, че можем да се оправяме по-добре и по-качествено и България може да бъде доста по-силна. Поклон пред жертвите на комунизма! “,, сподели в обръщението си към присъстващите заместител – кметът Стефан Стоянов.

След едноминутно безмълвие със свеждане на глава, присъстващите публични лица и жители поставиха венци и цветя на паметника „ Свидетелят “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР