На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в

...
На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в
Коментари Харесай

Благодатният огън идва от Йерусалим с правителствения Фалкон

На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в България от Йерусалим с четири фенера, заяви за Българска телеграфна агенция Емил Велинов - шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Той означи, че за поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В нея ще бъде и Емил Велинов.

Полетът ни е в 5.00 часа тази заран от летище "София ", като ще летим с държавния аероплан "Фалкон ", с разрешението на министър-председателя Бойко Борисов, изясни Велинов. Той добави, че задачата е връщането на делегацията у нас да е към или след 19.30 часа довечера, на ВИП залата на летище "София ".

Велинов изясни, че през тази година българската църковно-държавна делегация ще донесе Благодатния огън от Йерусалим с четири фенера, като три от фенерите са специфични и всеки от тях коства по 2000 лв.. Другият фенер е по-обикновен, а на връщане за фенерите ще се грижи механикът - бордовият инженер на авиоотряда.

На летище "София " по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, с цел да вземат парченце от Благодатния огън и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Към 23.30 - 23.40 часа на Велика събота фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, с цел да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното свещенодействие в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ", изясни Емил Велинов.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се възпламенява свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово ", издигнат тъкмо върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни настояват, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря.

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос нормално от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Исус за заравяне.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР