На днешната си последна сесия за този мандат Столичният общински

...
На днешната си последна сесия за този мандат Столичният общински
Коментари Харесай

Чрез замяна Столичната община опази градинки в "Младост" и "Подуяне"

На днешната си последна сесия за този мандат Столичният общински съвет (СОС) единомислещо одобри да отчужди частни терени в пет междублокови пространства в регион " Младост " и един в регион " Подуяне ". Целта на замените е да не се застрояват сегашни зелени площи, против застрояването на които имаше неодобрение на локални поданици.

Собствениците им ще получат в подмяна атрактивни общински парцели наоколо до магазин " Принцес " на бул. " Ал.Малинов ", до магазин " Лидл " и зад пощата в " Младост ". Замяната в регион " Подуяне " е с парцел в кв. " Сухата река-запад ". Процедурата се реализира, като въпросните общински терени се апортират в капитала на " Софийски парцели " ЕАД.

Спасените зелени площи са сред бл. 61 и бл. 68 на бул. " Андрей Ляпчев ", пред бл. 320 на ул. " Атанас Москов ", сред бл. 401 и 409 на ул. " Филип Аврамов ", до бл. 19 и 21, както и пред бл. 70 в " Младост-1 ". В регион " Подуяне " теренът е сред бл. 4 и 5 в жк " Левски Г ".

На общинската сесия кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че замяната е станала след дълги и сложни договаряния с частните притежатели. Тя благодари на общинските съветници от всички политически сили, взели участие в работната група, съумяла да избави зелените площи в тези междублокови пространства.

" Пет избавени терена не вземат решение казуса на " Младост ", тъй като сходни случаи на презастрояване има освен там, а в цяла София. П-образен блок и в южната му страна се планува застрояване с огромна постройка – по този начин е в " Подуяне ", по този начин е и в " Обеля ". Устойчивото решение е смяна на Общия организационен проект на София и на подробните устройствени проекти. Внасях подобен отчет за разглеждане, само че отказахте да го разгледате в общинския съвет. И до момента отказвате да гледате тази най-важна стъпка за решаването на казуса с презастрояването на междублоковите пространства ", разгласи самостоятелният общински консултант Войслав Тодоров.

Той прикани Столичната община да отчужди всички частни терени, на което Фандъкова отвърна, че по този начин ще спре капиталовата политика на общината, тъй като няма да останат пари за нови учебни заведения и детски градини.

" Вие и в този момент не отчуждавате зелени площи даже с минималните средства, заложени в бюджета – 10 милиона лв.. За предходната година от тези пари са употребени за отчуждаване единствено 6 милиона ", отвърна Тодоров. И подсети, че периодите за отчуждаване от общината на множеството частни терени, отредени за детски градини, към този момент са изтекли, а за тези, отредени за зелени площи, това скоро следва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР