На днешната дата във Ваймар, Германия умира Фридрих Ницше -

...
На днешната дата във Ваймар, Германия умира Фридрих Ницше -
Коментари Харесай

25 август - 119 години от смъртта на Фридрих Ницше

На днешната дата във Ваймар, Германия умира Фридрих Ницше - типичен лингвист, мъдрец и публицист.

Пише критически писания на немски по въпроси като вяра, морал, актуалната просвета, философия и просвета, употребявайки характерен жанр и проявявайки усет към метафорите, иронията и афоризмите.

Ницше оказва значително въздействие над философията, а и оттатък нея, изключително над екзистенциализма и постмодернизма. Неговият жанр на писане и радикалните въпроси по отношение на цената и обективността на истината, които той визира, са довели до редица полемики и тълкования най-много измежду континенталните философи, а в по-малка степен и измежду аналитичните философи.

Основните му хрумвания включват тълкуванието му за нещастието като празненство на живота, безконечния кръговрат (което мнозина коментатори реинтерпретират след това), преобръщането на платонизма, също и рецензиите му, отправени към християнството и егалитаризма (особено под формата на народна власт и социализъм).

Някои тематики, на които учениците на Ницше са посветили най-вече внимание, включват възгледите на Ницше за морала, неговото разбиране, че " Бог е мъртъв ", визиите му за волята за власт и свръхчовека и предлагането му за безконечното завръщане. Трудовете на Ницше остават противоречиви заради тълкования и неправилни тълкувания на работата му. Често срещано неверно интерпретиране на Ницше включва схващането, че той отхвърля религиозната нематериалност в нейната целокупност, че той е бил антисемит или това, че той е напълно срещу християнските вярвания. Концепцията на Ницше, че " Бог е мъртъв ", се отнася до юдейско-християнската религия, и не до всички други вероизповедания. Той твърди, че будизмът е една сполучлива вяра, на която той дава похвали за насърчаването на сериозната мисъл. Въпреки че Ницше нападна правилата на юдаизма, той не е антисемит. В работата си " Генеалогия на морала " Ницше остро осъжда антисемитизма и показва, че неговата офанзива на юдаизма не е офанзива против евреите като народ, само че особено офанзива на античното еврейско духовенство, за което той твърди, че парадоксално е това, с което антисемитските християни основават мненията си. Той не нападна учението и образците на Иисус, само че декларира, че християнската религия, която се практикува, не е вярното показване на учението на Исус, тъй като тя принуждава хората да имат вяра в учението на Иисус, само че не и да вършат това, което Иисус е правил, изключително отхвърли Му да съди хората, което Ницше твърди, че християните умишлено вършат наобратно. Той съди институционализираното християнство заради подчертаването на морала на състраданието, което съгласно него допуска вродено заболяване на обществото.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР