На днешната дата тук се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя

...
На днешната дата тук се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя
Коментари Харесай

Радев Радев: За да разберем Левски, той трябва да бъде почувстван и преживян

На днешната дата тук се ражда Васил Иванов Кунчев. Своя земен живот той трансформира в служение на идеята, която разказва той в писмото си към Каравелов: " Българите да живеем свободно в земята си, там, гдето живее всеки българин - в България, Тракия и Македония ", цитира президентът Румен Радев на тържествата по случай рождението на Апостола на свободата - Васил Левски, в родния му град Карлово.

" За Левски знаем доста, само че постоянно остава възприятието, че нещо от неговата персона остава прикрито за нас - спорим за неговата година на раждането му, търсим истината за измяната и не знаем къде почиват костите му. Наричаме Левски светец на националната гражданска война и както се случва постоянно при светците, ориста забулва някои обстоятелства от житието, с цел да открои великият му смисъл. Защото с цел да разберем Левски не е задоволително да четем просто биографичните информации ", адресира Радев в тържественото си слово.

" Левски би трябвало да бъде почувстван и претърпян, с цел да разберем Апостола - би трябвало да усетим смразяващия мраз по зимните пътеки, да утаим с Ботев в румънската воденица гневът против затворените порти и малодушието, да усетим какво е да се борим с интригите и измените на братята, за чиято независимост си заложил личния си живот, да преживеем самотата на индивида, отвред гонен и всякъде признат, отказал се от дом и семейство в името на своята концепция. Да усетим в нас най-малко парченце от нравствената мощ на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната гражданска война ще победи най-после в мозъка и сърцата на българите и те ще извървят пътя на свободата ", обърна се Радев към карловчани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР