На днешната дата се навършват 80 години от рождението на

...
На днешната дата се навършват 80 години от рождението на
Коментари Харесай

БФС си спомни за Иван Славков

На днешната дата се навършват 80 години от рождението на някогашния президент на Българския футболен съюз проф. Иван Славков.

Той е роден на 11 май 1940 година. Завършва Висшия машинно-електротехнически институт в София. Спортува водна топка като студент в тима на Септември.

От 1967 до 1969 година работи като публицист в икономическия отдел на в. " Труд ". В края на 70-те години е началник на футбола в ПФК Левски (София). Назначен е за общоприет шеф на Българската телевизия през 1972 година Остава на този пост до 1982 година, след което е определен за ръководител на Българския олимпийски комитет (БОК). През 1987 година става доживотен член на Международния олимпийски комитет (МОК). Заместник-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за хазаин на Зимните олимпийски игри през 1992 година и 1994 година

През 1995 година е определен за президент на Българския футболен съюз. Преизбран е на този пост през май 2001 година През същата година е избран отново и за ръководител на БОК.

Славков е притежател на званието „ Доктор хонорис идея “ на Националната спортна академия (НСА) и е някогашен член на комисията на ФИФА по организацията на международните шампионати. Професор е по състезателен мениджмънт и обществено ръководство към Киевския университет.

На 23 октомври 2003 година Славков е награден с Орден " Стара планина " първа степен във връзка 80-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развиването на физическата просвета и спорта.

Проф. Славков е отпред на БФС до 2005 година, когато на президентския пост го наследява Борислав Михайлов.

Иван Славков напуща този свят на 1 май 2011 година след тежко боледуване.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР