На днешната дата се навършват 117 години от рождението на

...
На днешната дата се навършват 117 години от рождението на
Коментари Харесай

117 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери

На днешната дата се навършват 117 години от рождението на създателя на една от най-любимите книги в света - Антоан дьо Сент-Екзюпери, " бащата " на Малкия принц.

Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на 29 юни 1900 година в остаряло френско благородническо семейство. Баща му умира от мозъчен кръвоизлив през 1904 година По-голяма част от младостта си Антоан прекарва при вуйна си по майчина линия. Обитавайки поредно Лион и Санкт Мориц дьо Реманс, бъдещият създател на „ Малкият принц " живее в среда, която съставлява за него източник на литературно ентусиазъм. Именно в Санкт Мориц той открива другата огромна пристрастеност на живота си - авиацията. Там през юли 1912 година се среща с Габриел Вроблевски-Салвез, който го „ кръщава " във въздуха.

При постъпването си като боец е назначен в първи авиационен полк в Страсбург, където със свои средства приключва гражданското авиационно сдружение, което дели летището с военното. След доста премеждия Екзюпери получава позволение от командира на своята част да стартира интензивна летателна подготовка, след което е преназначен в 37-ми авиополк в Рабат и през 1921 година получава пилотски диплом. Преместен е в Бурже, където катастрофира и получава доста тежки черепни увреждания.

След късото си наличие във военната авиация стартира да лети в публичния превоз. През 1926 година Дидие Дора му поверява един „ Бреге-14 " по линията Тулуза - Казабланка. Малко по-късно Екзюпери е трансфериран по маршрута Казабланка - Дакар. Става началник на авиобазата Кап Жюби - сложен пост, нападнат по едно и също време от злонамереността на испанската власт в Рио де Оре и враждебността на мавританските племена, които са в цялостно разединение. През 16-те месеца, прекарани в Кап Жюби, Екзюпери 14 пъти оказва подпомагане при доста деликатни условия на екипажи, кацнали с развалени самолети в пустинята. За това на 7 април 1930 година става Кавалер на Почетния легион.

При експлоадирането на Втората международна война стартират непрестанните му опити да се върне като настоящ водач във военната авиация. Успява на половина и не без компликации - назначен е в разследваща авиогрупа и извършва 7 разследващи задачи сред март и юни 1940 година Получава боен кръст и е демобилизиран малко след примирието. Когато неговата авиогрупа е ситуирана в Северна Африка през 1943 година, Екзюпери съумява с доста старания да се включи в нея. Станал пълководец, на 21 юли същата година той прави първия си полет над окупирана Франция. По-късно му не разрешават да лети заради възрастта му, само че след задействане на старите си връзки с командването Екзюпери съумява да си издейства още няколко разследващи полета. След един от тях на 31 юли 1944 година над Югоизточна Франция, Антоан дьо Сент-Екзюпери не се завръща в базата си.

Мистериозно изгубване

И до момента не престават разногласията за мястото на гибелта на пилота-писател. В последния си полет той изчезва някъде сред Корсика и френската Ривиера над Средиземно море. Версиите са три. Според първата " Лайтнингът " на Екзюпери е свален над морето от немски изтребители. Втората е подозрителна - някой е провокирал злополуката. Третата версия твърди, че от старите си рани Екзюпери е изгубил схващане над морето, а не е изключено и самичък да е протегнал ръка на живота си.

През 1992 година хипотетичното място на морското дъно е тествано, само че водолазите не съумяват да открият остатъци от изтребителя-разузнавач на популярния френски публицист. През април 2004 година останките от „ Лайтнинга " на Екзюпери са открити от водолази край Марсилия шест десетилетия, откакто на 31 юли 1944 година неговият аероплан изчезва безследно в Средиземно море.

Неговите романи, без да са изцяло автобиографични, са въодушевени от виталния му път на водач. Най-значителният му книжовен триумф е философско-поетичната приказка „ Малкият принц " (1943) - роман с изключителна човечност, която и в наши дни не е изгубила своята новост.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР