На днешната дата през 1925 г. е убит поетът Гео

...
На днешната дата през 1925 г. е убит поетът Гео
Коментари Харесай

През 1925 г. убиха поета Гео Милев

На днешната дата през 1925 година е погубен поетът Гео Милев. 
Георги Милев Касабов е български стихотворец и журналист, главен представител на експресионизма в българската литература. Роден е през 1895 година в семейство на учителя и публицист Мильо Касабов. По-късно татко му се реалокира в Стара Загора, където през 1907 година основава книжарница и издателство.

Гео Милев учи в старозагорската гимназия. Дванадесетгодишен, сформира ръкописни вестници и сборници, които  илюстрира, написа хумористични, патриотични и интимни стихотворения, превежда от съветски език стихове. Следва романска лингвистика в Софийския университет и продължава образованието си в Лайпциг.

През декември 1913 година в списание „ Листопад “ се появяват първите му публикации - „ Литературно-художествени писма от Германия “. През юли 1914 година, след началото на Първата международна война, отпътува за Лондон, където се среща с емигриралия белгийски стихотворец Емил Верхарен. Върнал се още веднъж в Германия, с цел да продължи образованието си, Гео Милев е обвинен, че е британски разузнавач, и е задържан в Хамбург. Поради липса на доказателства е освободен. Събитията го принуждават да се прибере в България и през 1916 година е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери в Княжево. Милев е тежко ранен и изгубва дясното си око.

През февруари 1918 година  заминава със брачната половинка си за Берлин, с цел да бъде опериран. След като се завръща в София, издава списание „ Везни “ (1919 - 1922), което се оформя като естрада на символизма и експресионизма.

В почналото да излиза през януари 1924 година списание „ Пламък “ Гео Милев печата публикации под наслов „ Грозни прози “, поемата „ Септември “, както и началото на поемата „ Ад “. Заради поемата „ Септември “ списанието е иззето, а Милев е даден под съд. През януари 1925 година списанието е неразрешено. На 14 май 1925 година поради поемата поетът е наказан на 1 година затвор, санкция от 20 000 лева и отнемане от цивилен и политически права за 2 година Той апелира пред Апелативния съд, само че на 15 май е извикан за „ дребна информация “ от полицията и изчезва безследно.

Останките му са открити през 50-те години на предишния век в всеобщ гроб край София. Разпознат е по изкуственото око. Белезите от принуждение, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 година, потвърждават, че е бил удушен с тел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР