На днешната дата през 1922 г. в Долината на царете

...
На днешната дата през 1922 г. в Долината на царете
Коментари Харесай

През 1922 г. откриват гробницата на Тутанкамон

На днешната дата през 1922 година в Долината на царете е открита гробницата на Небхеперура Тутанкамон - египетски фараон от Осемнадесетата фараонска династия. Гробът му, оголен от английския археолог Хауърд Картър, е единственото намерено непокътнато царско заравяне от Древен Египет.
Тутанкамон е финален правоприемник на могъща фамилия, управлявала Египет епохи наред. Положен е в 4 позлатени ковчега, сложени един в различен, 3 саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.

Тутанкамон се възкачва на престола на 8 година и умира на 19. Според множеството откриватели гибелта му е породена от мощен удар по тила. Някои по-нови проучвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крайник  - зараза след строшаване на крайници, съчетана с затруднения от малария.

Доктор Ричард Бойер от Главния детски медицински център в Солт Лейк Сити прави проучвания на рентгенови фотоси на мумията на Тутанкамон, правени през 1968 година Учените откриват, че тялото има странна извивка на гръбначния дирек и връзката в горната част на гръбнака. Това са признаци, сходни със синдрома на Клипел-Файл. При болния се откриват сплитания на прешлените, т. е. той не може да движи обикновено главата си. При завъртане подобен човек би трябвало да извърта цялото си тяло.

Младият фараон става надали не най-известният държател на Древен Египет след откриването на гробницата му, въпреки че не е оставил забележима диря в своето ръководство. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието, по този начин и на така наречен „ проклинание на фараона “. Слухът за него се популяризира след гибелта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „ гибелта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона “.

В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, открити в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многочислените експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със наследник лазурит.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР