На днешната дата през 1921 година умира Иван Вазов. Нека

На днешната дата през 1921 година умира Иван Вазов. Нека ...

99 години от смъртта на Иван Вазов, Партиарха на българската литература.


На днешната дата през 1921 година умира Иван Вазов. Нека почетем паметта му със спомени за живота и приноса му към българската литература:

Академик Иван Вазов е български поет, писател, драматург и народен будител, наричан често „Патриарх на българската литература“. Творчеството на Вазов е отражение на две исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България.

Иван Вазов е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 год. до 30 януари 1899 год. от Народната партия. 

Иван Минчов Вазов e роден на 9 юли 1850 година в градчето Сопот, в заможното семейство на Минчо Вазов. Вазов има четирима братя. Генералите Георги и Владимир, политикът Борис и лекарят Кирил. Има и две сестри Ана и Въла.

Баща им бил търговец, който твордо стои зад идеите на възраждането и подкрепя идеята за национално освобождение. Със своят твърд характер успява сериозно да повлияе на своите синове, които отрастват, обичайки родината си.

С подкрепата на баща си Иван Вазов завършва местното училище и развива голям интерес към образованието. Учителят му го запознава с руската литература, от която бъдещият писател е силно впечатлен. На 15 години Вазов продължава обучението си в Калофер, където негов учител е Ботьо Петков, бащата на Христо Ботев.

Там Вазов учи гръцки и турски език и се запознава с френската литература. Тласкан от желанието да се развива, Иван скоро се премества в Пловдив. Там интересът му към културата на Франция се засилва и започва да учи френски.
                         

A post shared by (@gabriela_yordanova_) on Jun 7, 2019 at 8:54am PDT

След няколко години младежът получава писмо от Сопот, в което майка му го вика, за да продължи занаята на баща си. Иван обаче отказва, той вече пише стихове и няма никакво желание да се занимава с търговия. През 1870 г., когато Вазов е на 20, излиза първото му печатано произведение – стихотворението „Борба“.
                         

A post shared by (@liquido33) on Aug 6, 2019 at 9:43pm PDT

Попрището, което Иван си избира, предизвиква семейни проблеми. С течение на времето майката – Съба се пречупва и приема, а дори и покровителства делото на своя син. Бащата обаче остава недоволен, тъй като е твърдо решен да завещае търговията именно на младия Иван. Затова Минчо Вазов решава да действа и го изпраща във Влашко.
                         

A post shared by (@bulgaria.eu) on Mar 9, 2019 at 11:59am PST

 

Източник: edna.bg