На днешната дата през 1912 г. на жп гарите в

...
На днешната дата през 1912 г. на жп гарите в
Коментари Харесай

Монтират първия телефон на гарата в Пловдив

На днешната дата през 1912 година на жп гарите в София, Пловдив и Плевен са инсталирани първите телефони. Само три години откакто Александър Бел основава в Бостън телефона, през 1879 година изобретението се появява и у нас. Това става в Пловдив. Първият телефонен диалог в Източна Румелия е от канцеларията до дома на Александър Богориди, отдалечени на 200 метра разстояние, описват очевидци на опита.

Първата телефонна връзка у нас също не е достижение на София. Това става през 1877 година по време на Руско-турската война при обсадата на Плевен. В тогавашното село Пордим се осъществила първата телефонна връзка в България. През 1877 година в селото се е намирала основната квартира на съветската освободителна армия. Между квартирите на военачалниците съветските свързочници опънали телефонни жици и инсталирали походни телефони за двупосочни диалози.

Първата телефонна връзка в София е осъществена едвам през 1884 година Тогава трима офицери, завърнали се от образование в Русия, донасят със себе си и два телефонни апарата. Монтират ги в две прилежащи къщи в столицата на ул. " Вълкович ", а кап. Груев става първият български експерт по свързочно дело. На първата проява участват и Стефан Стамболов, който извършва по телефона българска ария, и министър-председателят Петко Каравелов. Така 26 ноември може да се счита за рождена дата на телефона в България. Две години по-късно е инсталиран петлинеен телефонен номератор, с който са свързани Народното събрание, Дворецът, Министерският съвет, полицейски я сектор и частни клиенти.

През 1891 година е осъществена и първата междуградска телефонна връзка сред София и Пловдив. Нейното публично разкриване става на 13 януари 1892 година Първата междуградска телефонна мрежа е построена по случай откриването на първата индустриална галерия в Пловдив, като в столицата и в града под тепетата са инсталирани и първите телефонни кабини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР