На днешната дата през 1876 г. изобретателят на телефона Александър

...
На днешната дата през 1876 г. изобретателят на телефона Александър
Коментари Харесай

През 1876-а Бел говори по телефон за пръв път в света

На днешната дата през 1876 година изобретателят на телефона Александър Бел реализира първи сполучлив двустранен диалог по жицата.
Бел е северноамерикански академик, откривател и предприемач от шотландски генезис, учредител на телефонията, създател на компанията Bell Telephone Company, предопределил цялото по-нататъшно развиване на далекосъобщенията.

Роден е през 1847 година в Единбург. На 13-годишна възраст приключва Кралското учебно заведение в Единбург, а на 16 година получава длъжността на преподавател по сладкодумство и музика в Академията Уестън-Хауз. Една година Александър учи в Единбургския университет, след това се реалокира в британския град Бат.

След като двамата братя на Александър умират от туберкулоза, фамилията се преселва в Канада. Още в Шотландия Бел стартира да се интересува от опцията да се предават сигнали по електрическите проводници. В Канада той продължава да се занимава с това и основава електрическо пиано.

През 1876 година той получава патент на Съединени американски щати № 174465, описващ „ способ и апарат… за предаване на диалект и други звуци по телеграфа… благодарение на електрически талази “. Фактически става дума за телефона. В същата година той основава и първия микрофон, който е течен телефонен предавател и не е изключително удобен. Освен това Бел работи по потреблението на светлинни лъчи в телекомуникациите - направление, довело до основаването на влакнесто-оптичните технологии.

През 1877 година Бел се дами за своята ученичка Мейбъл Хабърд. През 1882 година става натурализиран жител на Съединени американски щати. През 1888 година взе участие в основаването на Националното географско сдружение на Съединени американски щати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР