На днешната дата през 1797 г. е родена Мери Шели,

...
На днешната дата през 1797 г. е родена Мери Шели,
Коментари Харесай

Мери Шели - мрачната бунтарка на английската литература

На днешната дата през 1797 година е родена Мери Шели, писателка и бунтарка за своето време. Още с раждането си е орисана да бъде такава, въпреки всичко майка й е не коя да е, а Мери Уолстънкрафт, британска феминистка и създател на “Защита на правата на жените”.

„ Мечтите си бяха единствено мои. Не се регистрирам за тях пред никого.Те са мое леговище, когато съм ядосана, и най-голямото ми наслаждение, когато съм свободна. “
 Местят 29 юли 2022 | Произведенията на Иван Вазов „ Левски “ от „ Епопея на забравените “ и „ Под игото “ да се реалокират за проучване...
е единствено на 16, когато взема решение да избяга с бъдещия си брачен партньор – Пърси Биш Шели, 6 години по-голям от нея, женен и татко на малко дете. Двамата потеглят от Дувър в една буреносна нощ, вместо да изчакат по-спокойно време, заслепени от любовта и нетърпението си. Разбира се, през XVIII и XIX век на извънбрачните връзки се гледа единствено с неприятно око. Когато се връщат в Англия, Мери към този момент е бременна от поета и двамата заживяват дружно, въпреки и отлъчени от обществото и във безконечни задължения, като подписват брак след самоубийството на първата жена на Пърси. Възтържествуването на любовта над обществените правила и фамилния комфорт несъмнено не е постоянно срещано събитие по това време, само че Пърси и Мери Шели се радват на редкия по рода си брак по обич, въпреки и придружен от мрачни събития.

Но фамилното им благополучие не трае дълго. Първото им дете умира и това е част от злополучията, които предизвикат Мери Шели да напише. Твърди се, че романът е въодушевен от неин сън и от страшните истории, които е чела дружно с Джейн Клеърмонт, лорд Байрън и Джон Полидори в лятна вила във Швейцария. Готическият разказ е мъжка територия, в която тя самоуверено навлиза, въпреки и в началото анонимно, а след това получава рецензии и обвинявания. Като публицист тя въпреки всичко остава в сянката на брачна половинка си и на татко си, който пък е одобрен мъдрец.

През 1822 година Пърси Биш Шели умира и Мери остава вдовица едвам на 24. Наследник на поета става сина му, а брачната половинка му продължава да работи като публицист, живеейки в усамотение. Силата, с която претърпява злополучията в живота си, и напъните, които поставя да отстоява себе си и решенията си, и то в една ера, в която дамите нямат право на такива, трансформират Мери Шели в същинска бунтарка на своето време.


Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР