На днешната дата:През 1502 г. Христофор Колумб потегля от Испания

...
На днешната дата:През 1502 г. Христофор Колумб потегля от Испания
Коментари Харесай

На днешната дата, 9 май. Ден на Европа

На днешната дата:
През 1502 година Христофор Колумб потегля от Испания за своето четвърто и последно странствуване до Новия свят.През 1881 година след държавен прелом е формирано Правителство на България, отпред с Казимир Ернрот.През 1913 година е подписан Петербургският протокол, с който България предава на Румъния Силистра и 3 км към града.През 1927 година Канбера става столица на Австралия на мястото на Мелбърн.През 1945 година по време на Втората международна война в Берлин е подписана отделна капитулация на Германия пред Съюз на съветските социалистически републики от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф и адмирал Ханс-Георг декор Фридебург. Съветският маршал Георгий Жуков подписва от името на Сталин, а британският маршал Тедър - от името на Дуайт Айзенхауер.През 1946 година кралят на Италия Виктор Емануил III абдикира и скоро по-късно монархията е сменена с република.През 1950 година министърът на външните работи на Франция Робер Шуман представя своето предложение за основаване на единна Европа, което е крайно необходимо за поддържането на мирните връзки в района.През 1955 година Западна Германия се причислява към НАТО.През 1970 година във Вашингтон, пред Белия дом, сред 75 000 и 100 000 души спокойно стачкуват срещу Виетнамската войната.
Празници и събития:

Ден на Европа. Чества се от 1985 година На тази дата през 1950 година Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, показва своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той прикани Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като " първа действителна стъпка към основаването на европейската федерация ". Робер Шуман предлага да се сътвори наднационална европейска институция, която да дава отговор за ръководството на бранша. Страните, към които моли Шуман, до неотдавна са взели участие в разрушителен военен конфликт между тях. В този ден се слага началото на обединяване на държавите в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент. Това предложение остава в историята като " Декларацията на Шуман " и се смята за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи интереси. Денят на Европа е мотив за разнообразни празнични изяви в по-големите европейски градове и столици. Това е още един метод хората от другите народи да се усещат обединени европейци.

Ден на град Перущица и селата  Чернолик, Буковец и Мало конаре.

Русия и някои някогашни елементи на Съюз на съветските социалистически републики — Ден на успеха над Нацистка Германия, 1945 година

Рождениците у нас:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР