На днешната дата:През 1185 г. избухва въстанието на Асен и

...
На днешната дата:През 1185 г. избухва въстанието на Асен и
Коментари Харесай

На днешната дата, 26 октомври. Димитровден

На днешната дата:
През 1185 година избухва въстанието на Асен и Петър.През 1795 година по време на Френската гражданска война е прекъсната активността на Конвента.През 1905 година Норвегия става самостоятелна от Швеция.През 1954 година Държавната музикална академия в София е превърната в независимо висше образователно заведение и е преименувана в Българска държавна консерватория.През 1957 година в София е открит Полски културен и информативен център.През 1989 година милицията разгонва със мощ деятелите на Независимо съдружие „ Екогласност “, които в градинката пред ресторант " Кристал " в центъра на София събират подписи против плана на водностопанския комплекс Рила-Места.През 1999 година тържествено е намерено строителството на най-големия взаимен българо-турски строителен план — каскадата Горна Арда.През 2003 година съветски специфични елементи нападат окупирания от чеченски терористи спектакъл в Москва. По време на интервенцията умират 50 терористи и 150 почтени заложници.
Празници и събития:

Православната черква празнува великомъченик Димитър Мироточиви Солунски - Димитровден. Той е роден през III век в гр. Солун, а татко му е тогавашният градоначалник. След неговата гибел император Максимиан Херкул разпорежда този пост на Димитър, който е признат с огромна наслада и респект от жителите на града. Като шеф на Солун Димитър намерено изповядва и слави християнската религия. Недоволен от неговото държание, император Галерий го хвърля в тюрма. Преди още да го осъдят, бойци влезнали в килията му и го умъртвили с копие по време на молитва. Християнската черква го прогласява за страдалец на вярата и светец, а жителите на Солун стартират да го почитат като настойник на града. Според националните показа от Димитровден стартира зимата; националната сентенция гласи: “Георги лято носи, Димитър - зима ”. Според легендите св. Димитър е настойник на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Затова на този ден стопаните прибират ралата си на изсъхнало под стрехите и подреждат дървата си за огрев. В старопланинските региони стопаните наблюдават на Димитровден “полазника ”, т.е. госта, който пръв ще прекрачи прага на къщата. Ако той е добър и заможен човек, имат вяра, че идващата година ще е здрава и изобилна. Ако против празника месечината е цялостна, пчелите ще се роят и кошерите ще се пълнят с мед, а кошарите ще са цялостни с агънца. Иманярите имат вяра, че в нощта на Димитровден небето “се отваря ” и заровените жълтици проблясват със синкав пламък. На този ден е хубаво да се яде: курбан от овче месо, гювеч, яхния от пиле, пита с ябълки, варена царевица, печени ябълки и тиква.

Имен ден честват:  Димитър, Димитрана, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана и Мита.

Празник на българския строител.

Ден на градовете:  Сливен, Видин, Радомир,  Бяла Черква, Белослав, Шивачево.

Ден на селата:  Абланица, Асен, Батошево, Берковски, Берсин, Боденец, Борисово, Гарван, Горна Крушица, Грамаде, Гранит, Димитриево, Добродан, Долна Малина, Дунавци, Житница, Звъничево, Кесарево, Козловец, Коларово, Комощица, Костел, Крушето, Ново Лески, Пет Кладенци, Пищигово, Попица, Пушево, Розово, Сарая, Сенокос, Стамболово, Стоките, Столетово, Сърнегор, Тешово, Турия, Царев Брод и Ябълково.

Рождениците през днешния ден:

Владимир Тодоров , ръководител на Асоциацията на потърпевши при произшествия
Елхан Кълков , политик от Движение за права и свободи
Емил Кошлуков , шеф на Българска национална телевизия, продуцент, политик
Акад. Иван Тодоров , нуклеарен физик
Ивелин Попов , футболист
Красен Станчев , ръководител на УС на Института за пазарна стопанска система
Любомир Киров-Любо , музикант
Проф. дтн Николай Вълканов, ръководител на СД на " Минстрой холдинг ", зам.-председател на УС на КРИБ
Сантра , певица
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР