На днешната дата преди 96 години проф. Александър Цанков и

...
На днешната дата преди 96 години проф. Александър Цанков и
Коментари Харесай

Кабинетът на проф. Цанков спасява България от оранжево-червената чума и руско робство

На днешната дата преди 96 години проф. Александър Цанков и Военната Лига избавят царство България от оранжево-червената чума, съветизация и съветско иго!

През нощта на 8 против 9 юни 1923 година в България е осъществен държавен прелом. Армейски елементи под управлението на Военния съюз съумяват да отстранят държавното управление на Българския аграрни национален съюз (БЗНС) отпред с Александър Стамболийски. В подготовката на преврата взе участие и Народния сговор, а след това той получава поддръжката на множеството опозиционни сили, с изключение на втората по величина парламентарна партия – Българската комунистическа партия (БКП).

Превратът е извършен според предварителните проекти – дейностите в София стартират в 3 часа сутринта на 9 юни, а половин час по-късно, след телеграфно удостоверение, стартират да работят организациите в гарнизоните в провинцията. За интервенцията в София дават отговор Велизар Лазаров и Дамян Велчев – те, както и доста други запасни офицери, връщат униформите си и поемат командването на военни елементи. Лазаров е разгласен за шеф на Софийския гарнизон и управлява обезоръжаването на полицията и Оранжевата армия в столицата.

В резултат на преврата е свалено държавното управление на Александър Стамболийски и е формирано ново – отпред с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, като се изключи комунистите. Министрите се събират в 10 часа предходната вечер в дома на Иван Русев. В четири и половина през нощта Лазаров и Велчев им рапортуват за триумфа на преврата. Цар Борис III, откакто изчаква удостоверение от гарнизоните в страната и реакцията на непознатите посолства, утвърждава с декрет новото държавно управление по обяд на 9 юни.

В родната история това е едно от най-митологизираните събития. Години наред комунистическата агитация представяше преврата като фашистки и срещу ползите на българския народ. На Стамболийски пък бе построен подправеният облик на модернизатор. В самото ръководство на Стамболийски са и аргументите довели до преврата, като средство за отбрана на националните ползи. Ето каква оценка дава за земеделеца учен Григор Велев в диалог с Румен Леонидов:

„ Стамболийски е основател на съсловната концепция за ръководство на страната, по-късно е мощно повлиян и от идеологията на Мусолини. По негова самодейност се основава Комитет за селска тирания и Оранжева армия, благодарение на която се открива властнически режим. Той изрично застава на позициите на Мусолини, че обществото не се дели на съсловия, а на класи. Че публичните връзки ще се основават на съсловна естетика и мир. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР