На днешната дата преди 500 години Леонардо да Винчи умира

...
На днешната дата преди 500 години Леонардо да Винчи умира
Коментари Харесай

Как ще бъде отбелязана 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи

На днешната дата преди 500 години Леонардо да Винчи умира на възраст от 67 години. Той остава в историята като един от най-големите художници, макар че оживелите до наши дни платна от него са по-малко от 20. При все това две от най-известните картини в света са " Мона Лиза " и " Тайната вечеря ". А геният на Леонардо да Винчи се демонстрира в доста области, сред които и архитектурата, математиката, геологията, картографията и инженерството, написа Си Ен Ен.

През 2017 година считаната за изгубена картина " Спасителят на света " беше продадена на търг за 450 млн. $. Учените към момента спорят дали създател на платното е фактически Да Винчи, само че едно е несъмнено - от този момент " Спасителят на света " не стопира да притегля вниманието на медиите. А през днешния ден къде се намира картината не е известно.


© Cristie's

" Спасителят на света "

Леонардо да Винчи се ражда на 15 април, 1452 година в селце покрай Тоскана, намиращо се в покрайнините на градчето Винчи. Майка му, Катерина, произлиза от селско семейство, а татко му, Сер Пиеро да Винчи, е нотариус от една от най-важните семейства в града. Въпреки че Леонардо е негов противозаконен наследник, Сер Пиеро го взема да живее в имението му и се грижи за неговото обучение.

На 14-годишна възраст Леонардо да Винчи стартира да учи живопис и статуя при известния флорентински художник Андреа дел Верокио. По време на неговото 10-годишно образование е упрекнат в содомия и е заплашен от смъртна присъда, само че за негов шанс обвиняванията са оттеглени.

Да Винчи не се дами до края на живота си. Той има няколко възпитаници и помощници, за които се приказва, че може би са били негови любовници. Един от тях е Джан Джакомо Капроти, който също става художник. Смята се, че точно той е наследил картините на Леонардо след гибелта му, сред които и " Мона Лиза ", която в този момент е благосъстоятелност на Лувъра. Френският музей има 5 платна на италианския занаятчия. Това е и най-голямата сбирка на творби на Да Винчи в света.


© Denis Balibouse, Reuters

" Мона Лиза "

За да означи 500-годишнината от гибелта на ренесансовия талант, Лувърът приготвя огромна галерия, която ще бъде открита през октомври. В нея ще бъдат събрани допустимо максимален брой платна на Да Винчи, част от които в никакъв случай не са били излагани дружно. Организаторите чакат подобен интерес, че искащите да посетят събитието ще би трябвало да имат резервация. Билетите ще бъдат пуснати в продажба през юни.

Музеят на Леонардо в града Винчи на собствен ред показва галерия с най-ранните известни скици и рисунки на художника, в част от които са изобразени покрайнините на града. В Милано честванията са съсредоточени най-много към Замъка на Сфорците, където посетителите ще могат да видят реставрираните фрески на Да Винчи. А във Венеция до месец юли ще бъде изложена най-известната рисунка на художника " Витрувиански човек " - нещо, което се случва извънредно рядко, тъй като предвид на нейното запазване тя рядко се демонстрира пред аудитория.


© Associated Press

" Дамата с хермелина "

В Лондон на галерия в Бъкингамския замък, която ще бъде открита на 24 май, ще бъдат показани над 200 истински рисунки и скици на Да Винчи. Те са напълно дребна част от бележниците на художника, които включват 7200 страници с бележки и скици по тематики като анатомия, астрономия и физика. Според уредниците това е най-голямата галерия на Да Винчи в последните 65 години.

Леонардо да Винчи прекарва последните години от живота си във Франция, където работи в двора на Франсоа I като художник и ваятел. Умира в града Амбоаз, а гробът му е изгубен, откакто църквата " Свети Флорентин " е отчасти разрушена по време на Френската гражданска война, а при започване на 19 век е съборена.

По мотив на годишнината от смърта на Да Винчи в страницата на Си Ен Ен в интернетвсеки искащ може да ревизира с какво се е занимавал италианският художник, когато е бил на неговата възраст.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР