На днешната дата преди 39 години на бял свят се

...
На днешната дата преди 39 години на бял свят се
Коментари Харесай

Ивет Лалова на 39: Любовта те прави неразрушим

На днешната дата преди 39 години на бял свят се появява една от най-големите гордости на българската лека атлетика – Ивет Лалова.

Родена в семейство на спортисти, Ивет интензивно тренира от дребна. Първоначално се занимава с плуване и гимнастика, до момента в който не открива огромната си пристрастеност, на която отдава живота и фантазиите си – леката атлетика. Започва да се занимава с този спорт през 1996 година, а единствено пет години по-късно към този момент е 4-та на 200 м от Световното младежко състезание.

През 2003 година на Европейското състезание за юноши и девойки до 19 година в Тампере, Финландия, печели купите на 100 м и 200 м.

На 19 юни 2004 година на съревнование за Купа „ Европа “ в Пловдив Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 сек. – нов народен връх и най-хубав резултат в света за сезона. С това достижение Ивет влиза в историята и си печели 6-то място във безконечната международна и на 2-ро място във безконечната европейска класация. Освен това публично е приета за най-бързата бяла жена в света.

Следващата 2005 година стартира сполучливо за Лалова. През зимата в Мадрид тя става европейска шампионка на 200 м в зала с 22,91 с. – нов народен връх. В началото на летния сезон печели шампионата „ Златният шпайк “ на Острова с време от 11,03 с., с които излиза на 2-ро място в годишната класация. За злощастие седмица по-късно, преди старт от веригата „ Супер гран при “ в Атина, Лалова чупи бедрена кост на десния крайник след конфликт с различен лекоатлет по време на загрявка. За да защищити него, Ивет контузва себе си по метод, който сковава освен спортния хайлайф, само че и почитателите на хубавицата с бадемови очи.

След удара бедрото на Лалова е раздробено, като феморалната кост е толкоз деформирана, че сред нея зее разстояние от няколко сантиметра.

В крайници на Ивет е комплициран 38-сантиметров гвоздей, а лекарите са безапелационни, че атлетката ще проходи, само че надали ще може да тича обикновено още веднъж. За участия в надпревари да не приказваме, с кариерата е свършено, скръбно декларират те. 



Седем години по-късно – на 28 юни 2012 година, на европейското състезание в Хелзинки Ивет опровергава прогнозите и побеждава освен съперничките си, само че и медицината. Ивет е първа на спринта от 100 метра с 11 секунди и 28 стотни и още веднъж е най-бързата бяла жена в Европа.

Триумфът се повтаря през 2016 година в Амстердам, когато на инат на прогнозите надхвърлилата 30 години Лалова завоюва два сребърни медала в двете най-престижни дисциплини на леката атлетика - спринтовете на 100 и 200 м. 

Ивет е освен най-слънчевото момиче на леката атлетика и най-бързата бяла жена, само че и герой и образец за подражателство, образно доказващ, че няма невъзможни неща, стига да имаш кураж и сили да преследваш фантазиите си. 

В чест на златното момиче в българската атлетика ви сервира някои от нейните най-красиви и вдъхновяващи мисли за живота и успеха:

" Продължавам напред. Няма да спирам или да се отхвърлям. "

" Всеки от нас развява българския байрак с горделивост. "  

" Формулата на триумфа ли? Железен режим и един живот, отдаден на спорта. "

" Но усмивката ми и оказва помощ — когато се опитат да ме накарат да направя нещо, което аз не желая, се усмихвам веднъж-дваж и нещата завършват. Оставят ме на мира. " - пред в. " Труд "

" Ако всички мислим единствено за себе си и гледаме да ни е комфортно и хубаво, считам че светът няма да върви в добра посока. Едни такива мънички жестове, дребна поддръжка, може да промени нечии живот. " - пред bTV

" Добрата връзка би трябвало да ти оказва помощ и да те прави по-добър човек! " - пред bTV

" Любовта към това, което обичаш, те прави нерушим. "
Коментари0Добави КоментарНай-четени17 май 202317 май 202317 май 202315 май 202315 май 202315 май 202315 май 2023
Най-важната съ
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР