На днешната дата преди 20 години започва разрушаването на мавзолея

...
На днешната дата преди 20 години започва разрушаването на мавзолея
Коментари Харесай

Видео: Преди 20 години бе взривен мавзолея в София

На днешната дата преди 20 години стартира разрушаването на мавзолея на комунистическия водач Георги Димитров в центъра на София. Операцията е по разпореждане на тогавашния строителен министър в държавното управление на Съюз на демократичните сили Евгений Бакърджиев.

Първата детонация, следена от кмета Стефан Софиянски и премиера Иван Костов, не съумява да унищожи солидната постройка и тя единствено леко се накланя встрани. Налагат се поредност от взривявания до 27 август, с цел да бъде съборен бетонният куб, в който имаше помещение за запазване мумията на Димитров.

Една от постройките, провокирали разногласия десетилетия наред, е приключена на 10 юли 1949г. - седмица откакто Димитров умира в Москва. Правителството в София взема решение да последва нетипичната за българската история и просвета азиатска традиция в Съюз на съветските социалистически републики, където на централния площад на голямата страна и до през днешния ден се издига пантеон с балсамираното тяло на Владимир Ленин. След гибелта на Йосиф Сталин през 1953 година за няколко години до него е сложена и неговата мумия.

Фотогалерия: Какво крият подземията на мавзолея на Георги Димитров >

Тоталитарната власт трансформира в България мавзолея в център на култа към личността на Димитров като " водач и преподавател на българския народ ". Той е включен и в държавния протокол, като на значими празници българските институции поставят венци до входа или двете стени, достроени до мавзолея. Същото важи и за гостуващи задгранични делегации.

В момента на взривяването мавзолеят е празен от 9 години. На 18 юли 1990 година по молба на осиновения му наследник Бойко Димитров мумията на Димитров е изнесена, кремирана и останките са положени в протестанската част на Централните софийски гробища, където през 1946 година той препогребва майка си.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР