На днешната дата, преди 140 години България добавя още един

...
На днешната дата, преди 140 години България добавя още един
Коментари Харесай

Българският лев става на 140 години

На днешната дата, преди 140 години България прибавя още един значим знак към националната си еднаквост - лична парична единица. На 4 юни 1880 година е обнародван и влиза в действие Законът за правото на рязане на монети в Княжество България. С него се основава националната парична единица „ лев “, разграничен на 100 елементи – „ стотинки “, и се дефинират тежестта, металното наличие и изображенията на българските монети. Името на националната ни валута, която през днешния ден отбелязва съвсем век и половина битие, идва от левъ  – остаряла форма на думата „ лъв “, използвана през 19 век.

От деня на обявяване на закона всички държавни и общински институции в България, както и частните лица, са задължени да одобряват левове и стотинки и да издават документи за парични интервенции със суми в левове и стотинки. Факсимиле на обнародвания Закон за правото на рязане на монети в Княжество България може да бъде забелязано тук. 

Първите монети на Княжество България са медните от 2, 5 и 10 стотинки, отсечени през 1881 година През 1882 година са отсечени сребърни български монети от 1 и 2 лева, а през 1894 година са отсечени златни монети от 10, 20 и 100 лева. До края на Балканската война са отсечени монети от злато, сребро и медни сплави, включително първите български възпоменателни монети от 1894 година – златните 20 и 100 лева Започват да се секат и разменни монети от неблагородни метали и сплави – в обращение през 1917 година навлизат цинкови, а по-късно и алуминиеви монети. В навечерието на Втората международна война се секат стоманени монети. По време на Втората международна война се секат 10 типа разменни монети.

До 1952 година всички български монети се секат в чужбина. През 1951 година се основава българският Монетен двор и през 1952 година в него България за първи път сама отсича монети. В българския Монетен двор и до през днешния ден се секат разменните и възпоменателните монети на България. Възпоменателните монети са най-вече от сплави, мед, сребро и злато и са отдадени на разнообразни тематики – събития и персони от българската история, достижения в спорта, технологиите и на естествена тема. Пълен азбучник на българските монети от 1881 година до през днешния ден може да се види тук.

Първата българска банкнота, със сериен номер №000001 пък се появява на 1 август, 1885 година Малко преди този момент е приет закон, който дава на Българска народна банка монополно право да издава банкноти в страната.
1-lev.png
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР