На днешната дата преди 10 години Япония бе връхлетяна едновременно

...
На днешната дата преди 10 години Япония бе връхлетяна едновременно
Коментари Харесай

Какво направи Япония за 10 години след голямото земетресение

На днешната дата преди 10 години Япония бе връхлетяна по едно и също време от тройно злополучие - мощно земетресение, цунами и тежка повреда на атомната централа на североизточното крайбрежие. Ммного неща бяха реализирани за миналото време в засегнатите от бедствия региони, само че те към момента се възвръщат, споделя " Асошейтед прес "

Агенцията напомня какво се случи, какъв брой прогрес е реализиран и какво към момента остава:

9.0 трус

Земетресението с магнитуд 9.0 е с едно от най-силните регистрирани.То удари край брега в 14:46 часа локално време и провокира цунами, което доближава сушата в границите на половин час.

18 426 убити

Националната полицейска организация оповестява, че са починали 18 426 души, най-много при цунамито, в това число 2 527, чиито остатъци и до през днешния ден не са открити. Местните управляващи към момента постоянно ревизират в морето и по крайбрежието за следи от безследно изчезналите. Нито един от смъртните случаи не е директно обвързван с радиацията.

42 500 души не се върнаха

Близо половин милион души бяха разселени в североизточния район. Десет години по-късно 42 565 души, в това число 35 725 от Фукушима, към момента не са съумели да се върнат вкъщи.

$295 милиарда разноски

Правителството е похарчило 32 трилиона йени (295 милиарда долара) за възобновяване на района, в това число създаване на пътища, защитни насипи и къщи, както и поддръжка за поминъка на хората. Освен това Tokyo Electric Power Co., операторът на разрушената атомна централа, споделя, че разноските за извеждане от употреба, компенсиране на евакуираните и обеззаразяване от радиоактивни материали отвън централата ще доближат 21.5 трилиона йени (200 милиарда долара), макар че анализаторите споделят, че сумата може да бъде доста по-голяма.

2.4% от локалната територия е недостъпна

Десетилетие след бедствието в девет общини във Фукушима към разрушената атомна централа остават неразрешени зони. Районът съставлява 2.4% от територията на префектурата. Първоначално неразрешената зона беше над 10%. Усилията за обеззаразяване като премахването на горния пласт на почвата и клоните на дърветата и измиването на покривите, спомогнаха за понижаване на равнищата на радиация. Но доста поданици не са склонни да се върнат заради липса на работа и продължаващи проблеми с радиацията.

14 млн. тона радиоактивни боклуци

Около 14 милиона тона радиоактивна почва, дървета и други боклуци от напъните за обеззаразяване във Фукушима са опаковани в голям брой пластмасови торби за боклуци, струпани тук-там за краткотрайно предпазване. Торбите, задоволителни да запълнят 11 покрити бейзболни стадиона, в този момент се транспортират до терен за депозиране за години наред, издигнат до двата града, които са покрай атомната централа във Фукушима. Правителството даде обещание да изнесе торбите от префектурата след 30 години, само че окончателното вместилище не е несъмнено.

432 км защитни стени

Голяма част от североизточното крайбрежие на Япония, наранено от цунамито, е укрепено с големи бетонни морски стени с височина до 15 метра. Всички стени са приключени, като се изключи сектори по източния бряг на Фукушима. Когато бъдат приключени и те, общата дължина ще бъде 432 километра. Критиците настояват, че стените наподобяват на великански замъци и препречват гледката към морето, като в същото време основават вероятен риск от попречване на приключването на вода назад в морето, в случай че бъдат пробити от цунами в бъдеще.

4000 служащи в АЕЦ

Около 4000 служащи са наети всеки ден в авариралата атомна централа, с цел да оказват помощ при извеждането й от употреба, което съгласно чиновниците ще отнеме до 40 години - период, който съгласно критиците е прекомерно оптимистичен. Те отстраняват прътите с отработено нуклеарно гориво от охлаждащите басейни, укрепват морската стена, с цел да се предпазят от бъдещи цунами, третират приключването на радиоактивна охлаждаща вода от реакторите и отстраняват мощно нечистите боклуци.

1.24 млн. тона радиоактивна вода

След бедствието нечистата охлаждаща вода изтече от развалените съдове за задържането ѝ в реактора и наводни подземните пространства на постройките, където се смеси с подпочвените води. Голяма част от водата се пречиства и съхранява в 1000 големи резервоара на територията на централата. Операторът TEPCO споделя, че сега резервоарите съдържат 1.24 милиона тона вода и ще бъдат напълнени през есента на 2022 година Водата и резервоарите би трябвало да бъдат отстранени, с цел да се освободи място за уреди, нужни в процеса на извеждане от употреба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР