На днешната дата маркираме краят на една легенда, оставила ярки

...
На днешната дата маркираме краят на една легенда, оставила ярки
Коментари Харесай

Истории зад датата: Днес изчезва Амелия Еърхарт

На днешната дата маркираме краят на една легенда, оставила ярки следи в облаците.

На 2 юли 1937 година смелият пионер летец Амелия Еърхарт изчезва безследно. След като записва името си като първата дама прекосила Атлантическия океан със аероплан, Амелия се прицелва в друга амбициозна цел – околосветски полет, само че с нов и друг аероплан.

Полетът, който Еърхарт възнамерява, няма да е първият към Земята, само че ще е най-дългият — 47 000 км. За навигатори избира Фред Нунан и Хари Манинг.

Тръгват на 17 март 1937 година от Оукланд. В Хаваи самолетът минава през монтьор. Налага се да излетят от Пърл Харбър, само че вместо да се издигне, самолетът се завърта. Причината не е изяснена, само че полетът е отсрочен защото провалите по машината са съществени.

Еърхарт взема решение да опита наново единствено с един навигатор. Излитат на 1 юни 1937 година Спират в Южна Америка, Африка, Индия и Югоизточна Азия и когато им остават " единствено " 11 000 км до края на пътешествието – връзката им с радио навигацията прекъсва.

Издирването продължава девет дни и коства 4 млн. $ и в последна сметка стига до задънена улица. Не са открити никакви физически остатъци, а емблемата на женската авиация остава вечно в дълбоките води на Тихия океан.

2 юли в Канада се помни с положително, тъй като голямата по територия страна научава през 2003 година, че ще бъде хазаин на зимна Олимпиада.

Локацията е Ванкувър, а годината на спортния конгрес е 2010 година Двадесет и първите зимни олимпийски игри се организират от 12 до 28 февруари 2010 година Игрите се завръщат в Северна Америка осем години след Олимпиадата в Солт Лейк Сити.

Бюджетът им надвишава 6 милиарда $. Освен хазаин – Канада е и доминант при медалите откакто води в неофициалното класиране по медали – с 14 златни оценки.

По този метод усъвършенства достижението на Съюз на съветските социалистически републики от Олимпиадата в Инсбрук, където Съюз на съветските социалистически републики печели 13 златни медала. С 37-те си медала Съединени американски щати усъвършенства върха за най-вече извоювани медали от една страна в границите на едни зимни олимпийски игри.

На Олимпиадата вземат участие 19 български състезатели, в шест спорта.

Българското знаме е носено от сноубордистката Александра Жекова на откриването и от състезателката по шорттрек Евгения Раданова на закриването. България не печели орден от игрите, като най-хубавото класиране е седмото място на Евгения Раданова в шорттрека на 1500 м.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР