На днешната дата е роден Ханс Кристиан Оерстед, един от

...
На днешната дата е роден Ханс Кристиан Оерстед, един от
Коментари Харесай

Роден е един от трите `лебеда` на Андерсен - датският физик Оерстед

На днешната дата е роден Ханс Кристиан Оерстед, един от най-изявените учени на 19 век, разкрил връзката сред електричеството и магнетизма - събитие, на което се основават множеството модерни технологии - от електродвигателите до радиото и малкия екран.

Съименникът му Ханс Кристиан Андерсен го е направил воин на една своя приказката " Лебедовото гнездо " (Svanereden).

В приказката се загатват три лебеда, последният от които дал криле на мислите, сплитайки проводи, които минават от страна в страна по цялата Земя, а думите обикалят Земята със скоростта на гръмотевица. Тези думи са за датския физик Ханс Кристиан Оерстед.

Той е бил многообразен академик: мъдрец, химик, фармацевт. На Оерстед Университета на Копенхаген дължи научната си школа по физика. Сто години по-късно семената, засети от Оерстед, дават плод: в същия университет учи Нилс Бор.

Ханс Кристиан Оерстед влиза в историята на науката като изобретател на магнитния резултат на електрическия ток. През 1820 година по време на лекция, до момента в който приготвял материалите за опита си, инцидентно доближил компас до проводник, по който течел ток, а стрелката на компаса се завъртяла към проводника. Откритието на Оерстед го направило прочут физик и народен воин. В негова чест единицата за натегнатост на магнитното поле е наречена оерстед.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР