На днешната дата братя Монголфие осъществяват първия полет с балон,

На днешната дата братя Монголфие осъществяват първия полет с балон, ...

4 юни 1783 г. - Братя Монголфие осъществяват първия полет с балон, пълен с горещ въздух.На днешната дата братя Монголфие осъществяват първия полет с балон, пълен с горещ въздух. Самите те са изобретатели на устройството, но не посмяват да се издигнат във въздуха. Вместо тях доброволци за първия полет с хора на борда са млад лекар и офицер авантюрист. Жозеф-Мишел и Жак-Етиен са родени през 1740 г. и 1745 г. в Аноне в семейство на производител на хартия.

От малки проявяват изобретателност и инженерен дух. През 1782 г. Жозеф достига до идеята за балон, с който от въздуха да бъдат атакувани иначе непревземаеми по суши и море крепости. Първите практически опити, извършени в края на годината, са полууспешни, което не обезкуражава братята.

Убедени в правотата си, те организират публично представяне на балона през юни 1783 г. Той успява да прелети безпилотно 2 км за 10 минути пред очите на множество високопоставени сановници и достига височина от 1600 - 2000 м. През септември изпитанието е повторено във Версай пред очите на кралския двор и лично на Луи XVI и Мария Антоанета, а през ноември са осъществени и първите полети с хора на борда. Заради успеха кралят дава на фамилията благородническа титла.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

•    1534 г. — Французинът Жак Картие открива остров Принц Едуард (дн. Канада).
•    1800 г. — Във Вашингтон е завършено строителството на резиденцията на президента на САЩ — Белия дом, а Джон Адамс и съпругата му става първите обитатели на сградата.
•    1880 г. — 2 Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се създава националната валута лев = 100 стотинки = 1 френски франк.
•    1896 г. — Хенри Форд извършва тестово шофиране на първия си модел автомобил по улиците на Детройт.
•    1911 г. — В Аляска (САЩ) са открити големи залежи от злато.
•    1917 г. — Университетът Кълъмбия (САЩ) започва връчването на престижните награди Пулицър за върхови постижения в литературата, журналистиката, музиката и драмата.
•    1920 г. — Унгария губи 71% от територията си и 63% от населението си по силата на Трианонския договор, подписан в Париж.
•    1936 г. — Леон Блум става министър-председател на Франция.
•    1942 г. — Втората световна война: Започва най-голямото морско сражение през войната — Битката при Мидуей.
•    1970 г. — Тонга получава независимост от Обединеното кралство.
•    1972 г. — Руският писател Йосиф Бродски е изгонен от СССР.
•    1989 г. — Протестите на площад Тянанмън в столицата на Китай, Пекин, са жестоко потушени от въоръжени войници и танкове на Народната освободителна армия, загиват стотици невинни граждани.
•    1996 г. — Първият полет на европейската ракета-носител Ариана 5 се проваля, след като ракетата се саморазрушава, 37 секунди след полета, в резултат на програмни грешки.
•    1996 г. — След 53-годишно прекъсване ПФК Славия печели Купата на България.
•    1998 г. — Конституционният съд на България публикува решение, с което обявява за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на царете Фердинанд I и Борис III и техните наследници.
•    2001 г. — Състои се премиерата на филма Парола: Риба меч в САЩ.
•    2002 г. — Открит е транснептуновия обект 50000 Кваоар.

 

obekti.bg

"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени сХартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html итук
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``рекламаФорумФорум--> -->``реклама
``реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа``затвори X

Източник: petel.bg