На днешната дата братя Монголфие осъществяват първия полет с балон,

...
На днешната дата братя Монголфие осъществяват първия полет с балон,
Коментари Харесай

4 юни 1783 г. - Братя Монголфие осъществяват първия полет с балон, пълен с горещ въздух

На днешната дата братя Монголфие реализират първия полет с балон, цялостен с парещ въздух. Самите те са изобретатели на устройството, само че не посмяват да се повдигнат във въздуха. Вместо тях доброволци за първия полет с хора на борда са млад доктор и офицер авантюрист. Жозеф-Мишел и Жак-Етиен са родени през 1740 година и 1745 година в Аноне в семейство на производител на хартия.

От дребни демонстрират досетливост и инженерен дух. През 1782 година Жозеф доближава до концепцията за балон, с който от въздуха да бъдат атакувани другояче непревземаеми по суши и море замъци. Първите на практика опити, осъществени в края на годината, са полууспешни, което не обезкуражава братята.

Убедени в правотата си, те провеждат обществено показване на балона през юни 1783 година Той съумява да прелети безпилотно 2 км за 10 минути пред очите на голям брой високопоставени сановници и доближава височина от 1600 - 2000 м. През септември тестването е повторено във Версай пред очите на кралския двор и персонално на Луи XVI и Мария Антоанета, а през ноември са осъществени и първите полети с хора на борда. Заради триумфа кралят дава на семейството благородническа купа.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

•    1534 година — Французинът Жак Картие открива остров Принц Едуард (дн. Канада).
•    1800 година — Във Вашингтон е приключено строителството на резиденцията на президента на Съединени американски щати — Белия дом, а Джон Адамс и брачната половинка му става първите жители на постройката.
•    1880 година — 2 Обикновено Народно заседание на Княжество България приема закон, с който се основава националната валута лев = 100 стотинки = 1 френски франк.
•    1896 година — Хенри Форд прави тестово шофиране на първия си модел автомобил по улиците на Детройт.
•    1911 година — В Аляска (САЩ) са открити огромни находища от злато.
•    1917 година — Университетът Кълъмбия (САЩ) стартира връчването на влиятелните награди Пулицър за върхови достижения в литературата, публицистиката, музиката и драмата.
•    1920 година — Унгария губи 71% от територията си и 63% от популацията си по силата на Трианонския контракт, подписан в Париж.
•    1936 година — Леон Блум става министър-председател на Франция.
•    1942 година — Втората международна война: Започва най-голямото морско стълкновение през войната — Битката при Мидуей.
•    1970 година — Тонга получава самостоятелност от Обединеното кралство.
•    1972 година — Руският публицист Йосиф Бродски е изпъден от Съюз на съветските социалистически републики.
•    1989 година — Протестите на площад Тянанмън в столицата на Китай, Пекин, са грубо потушени от въоръжени бойци и танкове на Народната освободителна войска, умират стотици почтени жители.
•    1996 година — Първият полет на европейската ракета-носител Ариана 5 се проваля, откакто ракетата се саморазрушава, 37 секунди след полета, вследствие на програмни неточности.
•    1996 година — След 53-годишно спиране ПФК Славия печели Купата на България.
•    1998 година — Конституционният съд на България разгласява решение, с което афишира за противоконституционен Закона за оповестяване в държавна благосъстоятелност на имуществото на царете Фердинанд I и Борис III и техните наследници.
•    2001 година — Състои се премиерата на кино лентата Парола: Риба меч в Съединени американски щати.
•    2002 година — Открит е транснептуновия обект 50000 Кваоар.

 

obekti.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР