На днешната дата, 25 юли, християнската църква отбелязва Успение на

...
На днешната дата, 25 юли, християнската църква отбелязва Успение на
Коментари Харесай

Днес отбелязваме древен празник, имен ден имат...

На днешната дата, 25 юли, християнската черква отбелязва Успение на света Анна - блажената гибел на света Анна или както канонически се назовава - Успението ѝ.

Св. Анна била потомка на Аароновия жанр и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството - Исус. В резултат на библейските сказания светицата се приема и уважава като един от главните християнски знаци на майчинството.

На иврит името Анна значи берекет, благосклонност, благоволение.

В българския фолклор празникът се назовава Лятна света Анна. В региона на Западна България и Родопите, изключително в Асеновградско одобряват, че с него се бележи краят на лятото. Светицата се уважава най-много от дамите като настойничка и защитница на бременните. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се съблюдават строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

В чест на светицата и за предотвратяване на децата от заболявания се месят обредни хлябове без квас и се раздават за здраве. Иконите на света Анна се обкичват с цветя и пред тях се оставят блага.

Много е публикувано остарялото вярване, че в случай че „ сложна жена работи на св. Анна, ще пометне”. На празника бременните дами и младите булки отиват на църква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Обкичват иконата с цветя и я подаряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната работа майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, с цел да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пази децата от „ огън” - висока температура и тресчица.

В Източна България на Лятна св. Анна дами и девойки берат лековити билки по полето. С отвари от тях се прави ритуално къпане на децата за здраве и срещу разнообразни заболявания. Останалите билки се изсушават и резервират за лекове през годината.

Стопаните отиват да преспят на нивите си, с цел да ги пазят от „ бродници”, „ мамници” и „ житомамници” - магьосници, които ограбват непознатото изобилие. В югозападните български краища на Лятна св. Анна провеждат оброк - работа с курбан, в която взима присъединяване целият жанр. Жертвоприношението се прави, с цел да умилостивят светицата и тя да защищити нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предотвратяване от огън и пожар и я назовават „ Опърлия”.

Тези традиции препращат към античните славянски обичаи на удостояване на богинята на плодородието Мокош, която е преобразяване на Майката Земя.

Именници на този ден са Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и хора с производни имена.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР