На днешната дата - 17 януари, православната църква почита паметта

...
На днешната дата - 17 януари, православната църква почита паметта
Коментари Харесай

Безчет красиви имена черпят днес, спазват се 3 строги забрани

На днешната дата - 17 януари, православната черква уважава паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е именуван от народа Антоновден.

Името Антон произлиза от римското име Антоний и значи "безценен, безценен, който няма цена ". Другото му значение е "който влиза в пердах ".

Антоний Велики е роден към 251 година след Христа, в Египет, в фамилията на заможни и благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при цялостно уединение в една изоставена сграда в пустинята.

При него идват заболели и страдащи хора, с които беседва часове. На 104 години Антоний излиза в открит дебат с последователите на арианското обучение и ги побеждава. Успехът му е наименуван празненство на християнството. На идната година светецът умира, като е заровен на скрито място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Според българската национална традиция Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания .

Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след различен и се празнуват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.
Традиции и традиции на Антоновден
В националния календар Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания. На този ден дамите не предат, не плетат, не варят фасул и леща, с цел да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка ".

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята ", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е прочут още и като Лелинден.

Спред една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се празнуват един след различен и на тези дни честват всички ковачи, железари и ножари.

На този ден имен ден честват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР