На днешната дата, 11 септември, преди 18 години, два отвлечени

...
На днешната дата, 11 септември, преди 18 години, два отвлечени
Коментари Харесай

Как 11 септември промени западния начин на живот

На днешната дата, 11 септември, преди 18 години, два отвлечени самолета се блъснаха в постройките на Световния търговски център в Ню Йорк. Рухнаха не просто две здания, а признакът на икономическия разцвет на свободния свят, на величието на един стопански модел. Освен политическите последици атентатите прекатурнаха и света на бизнеса. Какъв отпечатък остави това събитие върху някои икономически браншове - в коментара.

18 години след терористичните набези против Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон, офанзивите от 11 септември остават събитието, което най-силно промени метода на живот в Западния свят през 21 век- от застраховането до туризма, от сигурността до авиацията.

Финансовото сърце на западния свят - Уолстрийт, стопира работа за три дни, евакуирана е и Лондонската борса поради опасения за нови набези, доста финансови центрове по света затварят порти. През първите три дни Федералният запас на Съединени американски щати налива по 100 милиарда $ на ден, с цел да поддържа ликвидността на банковата система и да предотврати нейния провал. Цените на златото и горивата изхвърчат нагоре, американският $ пропада надолу, повличайки тържищата от Франкфурт до Буенос Айрес.

11 септември и промени застраховането. Чудовищните компенсации за претърпените вреди едвам не сложиха завършек на застраховането против тероризъм и през днешния ден тази застраховка се предлага единствено от няколко компании по света.

Появиха се нови специалности, а охранителната активност се трансформира в една от най-бързо растящите сфери на услугите. Въздушните служители на реда и през днешния ден постоянно са на борда на самолетите, Съединени американски щати създадоха система за предварителна електронна регистрация за пътуванията и желаеха персонални данни за пасажерите, летящи до Щатите. Днес сходни системи са въведени и в Канада и Австралия, както и в Европа, предефинирайки неприкосновеността на персоналния живот. 21 типа информация се събират за всеки пасажер, в това число навиците му за заплащане, диета, придвижвания на парите му, за държанието му.

Освен шока от офанзивите, за елементарните хора 11 септември, постави края на романтиката на комерсиалното въздухоплаване. Многобройни инспекции, триизмерни скенери, металдетектори, ограничавания за преместване на течности, чекиране два-три часа преди полет-тази реалност стана част от модерния въздушен превоз.

Въпреки рестриктивните мерки, той се трансформира в един от най-бързо растящите браншове. Погледнете нагоре - сега близо милион и половина души са във въздуха, на борда на съвсем 10 000 самолета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР