На днешната дата, 11 септември, преди 18 години, два отвлечени

На днешната дата, 11 септември, преди 18 години, два отвлечени ...

Как 11 септември промени западния начин на живот.


На днешната дата, 11 септември, преди 18 години, два отвлечени самолета се блъснаха в сградите на Световния търговски център в Ню Йорк. Рухнаха не просто две сгради, а символът на икономическия просперитет на свободния свят, на величието на един икономически модел. Освен политическите последствия атентатите преобърнаха и света на бизнеса. Какъв отпечатък остави това събитие върху някои стопански сектори - в коментара.

18 години след терористичните нападения срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон, атаките от 11 септември остават събитието, което най-силно промени начина на живот в Западния свят през 21 век- от застраховането до туризма, от сигурността до авиацията.

Финансовото сърце на западния свят - Уолстрийт, спира работа за три дни, евакуирана е и Лондонската борса заради опасения за нови нападения, много финансови центрове по света затварят врати. През първите три дни Федералният резерв на САЩ налива по 100 милиарда долара дневно, за да поддържа ликвидността на банковата система и да предотврати нейния крах. Цените на златото и горивата излитат нагоре, американският долар пропада надолу, повличайки борсите от Франкфурт до Буенос Айрес.

11 септември и промени застраховането. Чудовищните обезщетения за претърпените щети едва не сложиха край на застраховането срещу тероризъм и днес тази застраховка се предлага само от няколко компании по света.

Появиха се нови професии, а охранителната дейност се превърна в една от най-бързо растящите сфери на услугите. Въздушните полицаи и днес често са на борда на самолетите, САЩ разработиха система за предварителна електронна регистрация за пътуванията и поискаха лични данни за пътниците, летящи до Щатите. Днес подобни системи са въведени и в Канада и Австралия, както и в Европа, предефинирайки неприкосновеността на личния живот. 21 вида информация се събират за всеки пътник, включително навиците му за плащане, диета, движения на парите му, за поведението му.

Освен шока от атаките, за обикновените хора 11 септември, сложи края на романтиката на търговското въздухоплаване. Многобройни проверки, триизмерни скенери, металдетектори, ограничения за пренасяне на течности, чекиране два-три часа преди полет-тази действителност стана част от модерния въздушен транспорт.

Въпреки ограниченията, той се превърна в един от най-бързо растящите сектори. Погледнете нагоре - в момента близо милион и половина души са във въздуха, на борда на почти 10 000 самолета.

Източник: bnt.bg