На дискусия с граждани от Младост Борис Бонев представи своята

...
На дискусия с граждани от Младост Борис Бонев представи своята
Коментари Харесай

Борис Бонев: между гражданите и политиката

На полемика с жители от " Младост " Борис Бонев показа своята концепция за " Нова София " - квартал на общински терен, който да балансира презастрояването в други квартали

© Цветелина Белутова Част от тематиката Голямата софийска конспирация
Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на актуалната кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да завоюва на своя страна " умните и красивите "

София: този път има конспирация

За пръв път от над 10 години в София се води същинска политическа акция. " Капитал " прекара по един ден с четиримата съществени претенденти, с цел да види от вътрешната страна по какъв начин те се борят за гласовете на софиянци

Предизборният " Route 66 " на арх. Игнатов

Според претендента на " Демократична България " електронното ръководство на София ще реши два основни казуса - с бюрокрацията и с корупцията

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички значими въпроси носи предизборни дивиденти, само че и опасности от несъразмерни упования и блокажи
Пътища от стотинки, подредени по пода, дребни пътни знаци и колички. Така наподобява градът, който Борис Бонев ръководи, когато е на шест години. Без да подозира, че някой ден тази детска игра ще излезе от стаята му и може да придобие действителни контури.

Днес градът се споделя София. Автомобилите са над 1 млн., знаците не всеки път се съблюдават поради натоварения трафик, въздухът е замърсен, а ръководството - в едни и същи ръце към този момент повече от 10 години. Хората тук постоянно бързат, изключително като вали, както се случи сутринта на 4 октомври. За да се скрие от дъжда, екипът на гражданската организация " Спаси София " е в подлеза на Софийския университет и раздава флаери. Кандидатът за кмет Борис Бонев също взе участие и се пробва да си приказва с хората. Някои се стопират и го питат съответен въпрос, други не желаят и да чуват, трети пожелават триумф. Често се чува и едно съжалително " ще ви е мъчно ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Един от най-известните упреци към организацията е точно, че концепциите в предизборната му стратегия са повече в областта на фантазиите - те мъчно могат да бъдат изпълнени, тъй като костват доста пари или изискват прекомерно огромни промени. " Капитал " прекара един ден с Бонев, с цел да разбере повече за него, проекта му за София и дали зад кандидатурата му стои сянката на политическа интрига. Вероятно най-голямото преимущество на " Спаси София " е, че концепциите им за града са събрани от хора, които 10 години дишат във врата на общината. Основателите на организацията са четирима души, които се срещат в онлайн форума SkyscraperCity. Първоначално ги събира концепцията да се " избави метрото " и през 2013 година основават организация, която носи това име.

Първата среща за деня е с архитектите, създатели на проекта за съвременно учебно заведение в гр. Берковица

Фотограф: Цветелина Белутова След като виждат триумфа на самодейността, екипът взема решение да даде късмет на повече хрумвания с основаването на " Спаси София ". Преди да се изправят против Фандъкова, те съумяват да я убедят в смисъла на някои от своите оферти - нощния градски превоз, измененията в наредбата за създаване на бус ленти, облагородяване на монумента " Камбаните ". " Спаси София " завоюва и състезанието на общината за създаването на обединен стандарт за аудио-визуална информация в метрото като част от огромния план за стандарт за аудио-визуална идея за градския превоз в София.

Кмет Борис разединител

Борис Бонев беше първият претендент, който публично разгласи, че ще се бори за кметското място в най-големия български град. В софийската градска десница това беше посрещнато с композиция от съмнения и обвинявания. По това време обединението " Демократична България " към момента не беше издигнала собствен претендент. Един десен претендент можеше да има действителни шансове да стигне до балотаж против Йорданка Фандъкова, където вероятността за триумф е огромна. Включването на Бонев обаче беше разчетено като метод да се разбият десните гласове, което в последна сметка да усили възможностите на Мая Манолова за втория тур.

Причината за разминаването му с " Демократична България " съгласно самия Бонев е в различията за формата на явяване, за задачите на акцията и разбиранията за самостоятелната кандидатура. " За тях това е човек, който не е член на партията, а е повдигнат от нея, до момента в който съгласно нас това е подобен, който без значение взима решения, които партията припознава и не слага условия, с цел да припознае. Не желая да вземам участие в тактически схеми, за които да жертвам цялата тази сила, труд и обич към София, с цел да може някой да си я закачи като значка на ревера ", разяснява Бонев. Затова и отхвърля да се припознае като " индивида, разцепил дясното ".

Из мръсния софийски въздух обаче се носят клюки. Вярно ли е, че " Спаси София " получава финансиране от австрийската компания " Щрабаг ", както и че Бонев се е договорил с Мая Манолова за заместниккметско място? Кандидатът е безапелационен - не познава представители на компанията и единствено един път е приказвал с Мая Манолова - тогава тя предложила организацията да взе участие в инициативния ѝ комитет и той отказал. Според него погрешните изказвания идват от едно място. " Оказа се, че част от тази компания е благосъстоятелност на съветския олигарх Олег Дерипаска, което автоматизирано значи, че ние сме комунисти. Договорката с Мая Манолова на процедура цели да има същото подстрекателство. Тоест връзката сред тези два слуха е тъкмо такава и мисля, че е ясно от кого са пуснати - от хора, които желаят да привлекат антикомунистическия електорат ", споделя Бонев. Все отново екипът на " Спаси София " добавя, че взаимна работа с " Демократична България " в бъдеще е изцяло допустима. Това важи и за всяка друга партия в ръководството на общината, с която има допирни точки за целите на София. А защото се обрисува в идващия общински съвет никой да няма болшинство, задачата става малко по-трудна. Бонев обаче е на мнение, че в един мощно накълцан СОС би било по-лесно да ръководи цивилен кмет, в сравнение с партиен.

След раздаването на флаери в метрото следва среща на ул. " Сердика " 20. Движим се по график и тръгваме в 9 ч. от подлеза, с цел да стигнем в точния момент. За задачата използваме метрото. Борис Бонев има годишна абонаментна карта и споделя, че я намира за много преференциална. Според него обаче няма потребност от метро там, където няма добре развъртян довозващ превоз. " Щом на 7 минути обслужваш пасажерите в час пик и на 12-13 мин. през другото време, си направил неприятна инвестиция. Затова би трябвало да наблегнем на наземния превоз. Официалната статистика демонстрира, че цялото метро в града обслужва общо 350 - 360 хиляди души дневно, до момента в който в Будапеща единствено две трамвайни линии транспортират 450 хиляди души дневно ", споделя Бонев, до момента в който подминаваме Централните хали. Именно построяването на нови трамвайни трасета е заложено в предизборната стратегия на претендента.

Кой е Борис Бонев

Малко откакто пресичаме трамвайната линия, по която минават 20 и 22, стигаме до поставената цел - коуъркинга на Movebg. На стената при входа написа, че тук се срещат цифрови бизнесмени, зелени деятели, културни мениджъри, смели актьори и съвременни мислители. " А Вие от кои сте ", питаме Борис. " Май спадам към модерните мислители ", е директният му отговор. Иначе за себе си той приказва единствено когато бъде запитан. С усмивка признава, че не помни по кое време тъкмо е приключил " Икономика и бизнес " в Сорбоната. Разказва, че в Париж е работил в счетоводния и продажбения отдел на General Electric и е управлявал огромни планове в Carrefour. Връща се в София през 2016 година, с цел да може да е по-близо до протичащото се със " Спаси София ".

Фотограф: Цветелина Белутова Докато събираме сили за идната среща в един от кварталните заведения за хранене, си приказваме за това какъв брой е мъчно да участваш в избори без партийна листа. " В доста други страни има право за самостоятелна листа, както преди е било и в България, и ние ще работим да върнем това. Сега сме лишени от опцията да издигнем повече претенденти и имаме единствено двама, които обаче се явяват съперници. Системата е направена, с цел да ни се пречи оптимално ", изяснява той.

Повече въздух за бизнеса, повече налози

Борис Бонев разиска методите за цифровизация на процесите в общината със Българската стартъп асоциация BESCO

Фотограф: Цветелина Белутова Следва среща в друго коуъркинг място с представители на Българската стартъп асоциация (BESCO). Една от тематиките е по какъв начин стартъпите и общината могат да си оказват помощ взаимно. Бонев счита, че Столичната община може да сътвори стартъп развъдник. " Има три съществени метода за набиране на средства - дейно ръководство на сегашните пари, стимулиране на бизнес среда и бизнес, който заплаща повече. Повишаването на някои локални налози и такси също има своята роля - разрешителното за градеж е нереално ниско, пада се 10 лева на кв.м, до момента в който в Белград да вземем за пример е 400 лева Има вложители, които желаят да заплащат повече за позволение, в случай че инфраструктурата бъде добра ", коментира Бонев. Тук от асоциацията питат по какъв начин се финансира " Спаси София ". Отговорът е посредством персонални средства и дарения - няколко по-големи (едно от 9400 лева, няколко по хиляда) и доста с по-малки суми. " Цялата ни акция коства по-малко от най-евтиния медиен пакет на Nova TV. Бюджетът, който сме си сложили, е сред 20 хиляди и 35 хиляди лева Именно тъй като не сме разчитали на пари, сме се научили да вършим от нищо нещо ", споделя той.

Ново начало

Срещнахме се и с представители на културния бранш, с които Бонев се съгласи, че общината би трябвало да е сътрудник, не просто донор

Фотограф: Цветелина Белутова По пътя за " Дом на киното ", където той има спогодба с представители на културния бранш, си приказваме за една от най-амбициозните хрумвания на Бонев - тази за Северна София. Идеята му е да се сътвори напълно нов квартал северно от Северната скоростна дъга, до кв. " Враждебна ". Според претендента за кмет общата повърхност от над 700 000 кв.м обществена благосъстоятелност е идеална за пренасочването на новото строителство и е опция за притежателите на реституирани парцели в кварталите. Така би се решил и казусът с презастрояването в " Младост ", разяснява Бонев на последната си среща за деня, на която бяха поканени жители от квартала. От друга страна, съгласно него общината би трябвало да си върне собствеността в Борисовата градина, където къпалнята " Мария Луиза " е затворена от години, а част от нея принадлежи на компания на Румен Гайтански-Вълка.

Другият предприемач, с който общината би трябвало да разчисти сметките си, е Христо Ковачки. Задлъжнялото сдружение " Топлофикация " се управлява точно от близки до него хора, а електрическата енергия, която то създава, се купува на минимална цена и се препродава от обвързвания също с Ковачки търговец на ток " Гранд енерджи дистрибюшън ". Според Бонев компанията е образец за непотребен медиатор, който би трябвало да бъде отстранен от веригата като част от преструктурирането на сдружението. План има и за " Витоша ски " - вложителят да отстрани от планината неработещите и рискови уреди след заповед на РДНСК и да се работи Витоша да се утвърди като фамилен ски курорт.

" Като дребен аз самият съм се учил да карам ски на " Витошко лале ", тъй че изпитвам и прочувствена връзка към тази планина ", споделя той. Всъщност точно от " дребен " той стартира своята борба с общината, защото още тогава схваща, че в случай че желае да промени нещо, даже визията на улицата пред блока, би трябвало да е деен. " Обаждах им се всеки ден по три пъти, с цел да дойдат и да оправят улицата. И проработи. Тогава пристигна най-голямото просветление - разбрах, че мога да ги накарам да си свършат работата единствено като им отегчавам. " А това е принцип, на който разчита и до през днешния ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР