На дигите на сгуроотвал 7-ми септември“ не са установени признаци

...
На дигите на сгуроотвал 7-ми септември“ не са установени признаци
Коментари Харесай

„Топлофикация Перник“ не е видяла признаци за свлачище при шламохранилището

„ На дигите на сгуроотвал „ 7-ми септември “ не са открити признаци и белези, присъщи за развиване на свлачищни процеси “. Това написа в отчет на „ Топлофикация-Перник “ АД до РИОСВ-Перник, направен от сдружението по отношение на наставления на екоинспекцията от 19.11-2019 година Дружеството е показало на Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник отчет от 04.12.2019 година за осъществена инспекция за сигурността на оборудването, в това число механически измервания, според условията за гарантиране сигурността на сгуроотвалите като хидротехнически уреди, според Наредбата за техническа употреба на електрически централи и мрежи на Министерство на енергетиката, оповестиха от РИОСВ-Перник.
В РИОСВ-Перник през днешния ден в 9.20 ч. Беше получен сигнал за пропуск на вода от дигата на сгуроотвал „ 7 ми септември “. Незабавно екипи на РИОСВ-Перник, Басейнова дирекция и Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) направиха оглед на мястото на повредата. В инспекцията участваха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Ирена Петкова. Взети бяха водни проби за следене на замърсяването от пет пункта по поречието на река Струма: от реката при кв. “Димова махала “, кв. “Хумни дол “, преди пречиствателната станция в гр. Батановци, с. Прибой и преди вливането на реката в бент. “Пчелина “. Само на първите два пункта е открито превишение на нормите по индикатор електропроводимост, според Наредбата за характеризиране на повърхностните води. Останалите индикатори от експресния разбор: разперен О2, процентно засищане с О2, температура на водата и дейна реакция са в норма. Пробонабирането продължава, ще бъдат взети проби и от почви, наранени от повредата.
За сгуроотвал „ 7-ми септември “ РИОСВ-Перник е съставила на „ Топлофикация-Перник “ АД 4 броя актове за определяне на административни нарушавания и са формирани наказателни постановления с имуществена глоба общо в размер на 90 хиляди лв. за неизпълнения на условия в Комплексни разрешителни.
Междувременно „ Топлофикация Перник “ уведоми Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник, че ТЕЦ-а ще продължи работа на природен газ.
Вижте още:
Река Струма посивя поради повредата в хвостохранилището на ТЕЦ-а в Перник (ВИДЕО)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР