На деветото издание на конкурса Дърво с корен спечели цер

...
На деветото издание на конкурса Дърво с корен спечели цер
Коментари Харесай

300-годишен дъб от Трънско стана Дървото с корен

На деветото издание на състезанието " Дърво с корен " завоюва цер от с. Рани луг в община Трън. Дъбът е на над 300 години. Номинацията е на Пенко Янков. " Да продължаваме да го вършим с обич ", прикани той за грижата към природата и вековните български дървета.

Смисълът на състезанието е да разпространява и опише за забавни дървета, защото България е с извънредно богата история, природа и биоразнообразие, акцентира Любомира Колчева - шеф на Фондация " Екообщност ".

Хората се предизвикват да споделят забавни истории, с които свързват дърветата изясни Колчева.
 Снимка 402062
Източник:

Според нея българинът обича да пътува, само че не постоянно се вглежда, в случай че нещо не е привлякло вниманието му. Хората, които знаят, си заслужава да създадат повече старания да разпространят знанието за дърветата. Фондацията провежда осведомителна акция на национално равнище, само че дефицит, по думите на шефа е, че не се провеждат такива акции на районно равнище.

Номинирани са били 13 дървета, от които 10 са вековни.

Видовете са 5 дъба, 2 липи, черна мура, бяла топола и източен чинар. Дърветата се намират в областите Благоевград, Добрич, Перник, Силистра, София

2139 души са дали своя глас за " Дърво с корен ", а " Вековните дървета приказват " са получили 872 гласа.

Бялата топола в Ботаническата градина в Балчик печели първо място в категорията " Вековните дървета приказват ". Възрастта на тополата е 250 години. Номинацията е на Неясен Арнауд от Благоевград.

В Категория Млад природолюбител беше награден Камен Георгиев на 7 години от София. На него му харесва да взе участие в залесяването на дървета, тъй като " те ни дават въздух ". " Трябва да пазим и животните, тъй като те са част от майката природа ", сподели спечелилият.
 Снимка 402061
Източник:

Байкушевата мура, считана за най-старото дърво в страната - на над 1300 години, е на 4 място в категорията " Дърво с корен ". На трето място се подреди двеста годишното Кривото дърво (сребролистна липа) в курортния комплекс Златни пясъци.

Второто място бе за Дъбът на Св. Йоан, ситуиран сред селата Скрино и Пастух.

Дървото-победител от с. Рани луг ще показа България в интернационалния конкурс " Европейско дърво на годината 2019 " и ще получи диагностика с рекомендации за подобаващи грижи от Асоциацията на арбористите в България.

България е спечелила европейския конкурс със Сливенския бряст, само че дървото за жалост не е могло да бъде избавено. Това е единствената огромна победа на България измежду останалите европейски страни. От 1 февруари всички другари на дърветата ще имат опция да гласоподават за българското дърво на състезанието " Европейско дърво на годината 2019 ". Дъбът от Трънско ще се състезава с дървета от 15 европейски страни.

В журито са доцент Веселка Тончева от Българска академия на науките, доктор Евгени Цавков, учител по дендрология в Лесотехнически университет София, Стоян Георгиев -разследващ кореспондент, инж. Тома Белев - лесовъд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР