Войната на Русия няма да ми попречи да стана гросмайстор по шах | Отблизо

...
На деветгодишна възраст Максим Крищафор има една мечта: да стане
Коментари Харесай

На деветгодишна възраст Максим Крищафор има една мечта: да стане най-младият шахматен гросмайстор в света преди 12-ия си рожден ден.

„Шахът е като въздуха за него“, казва майката на Максим, Ирина Крищафор. „Той се събужда сутрин и играе шах. Ако има свободно време, играе шах. Както и да се чувства, той играе шах.“

Максим и майка му избягаха от Украйна, когато Русия нахлу през февруари 2022 г.

Те оставиха дома си и бабата и дядото на Максим, които живееха с тях в южния пристанищен град Одеса. Първо стигнаха до Румъния, където останаха три месеца, преди Английската шахматна федерация да ги покани да започнат новия си живот в Йорк. Според Организацията на обединените нации повече от шест милиона украинци са избягали в съседни страни, като всички са изоставили близките си и са били принудени да изградят живота си наново.

За Максим шахът е константа. „Когато играя шах, се чувствам щастлив. Винаги искам да играя и никога не искам да спирам“, казва чудото, което разви афинитета си към играта, след като се натъкна на шахматен мач, когато беше само на три. Днес той седи изправен и се движи през мача с интензивен фокус, докато играе срещу опоненти, утрояващи възрастта му.

Гледайте тази история за съзряването и проследете Максим в стремежа му да стане най-младият шахматен гросмайстор в света, като същевременно намира връзка с нов дом и се адаптира към живота във Великобритания.

КРЕДИТИ:

Режисьор: Катерина Павлюк

Продуцент: Мери Патисън

Старши продуцент: Дан Ходжсън

Оператор: Джулия Алкамо

Редактор: Мигел Пинто

Допълнителен редактор: Катрин Халилан

Производствен мениджър: Нимрет Сидху

Асистент продуцент: Антония Перело

Старши редактор: Доналд Камерън

Изпълнителен продуцент: Тиърни Бонини

Публикувано на 2 август 2023 г., 2 август 2023 г
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР