На десети пореден протест срещу застрояването на Пирин излязоха природозащитници

...
На десети пореден протест срещу застрояването на Пирин излязоха природозащитници
Коментари Харесай

Нов протест в защита на Пирин

На десети следващ митинг против застрояването на Пирин излязоха природозащитници в София. Исканията остават непроменени - протестиращите упорстват за анулация на измененията в проекта за ръководство на националния парк " Пирин ", признати от Министерски съвет в навечерието на Нова година. Недоволните желаят и оставката на екоминистъра Нено Димов.

Активистът Петко Цветков от фондация " Биоразнообразие " изясни пред БНР.

„ За следващ път се събираме да протестираме, още веднъж за опазването на Пирин и против изсичането и урбанизирането на горите. Да отпаднат импортираните лобистки ремонти в Закона за горите, с които се позволява сечта и бетонирането в горите ".

В началото на митинга демонстриращите не попречиха на придвижването по бул. " Цар Освободител ". По-късно обаче групи от десетки недоволни блокираха разнообразни основни кръстовища в центъра на столицата, в това число това на " Орлов мост ".

По-рано денем имаше и митинг в Благоевград - общо седми за регионалния град. Акцията мина под мотото " Нека научим повече за Пирин ".

Оганизаторите бяха подготвили брошури, които раздаваха на минувачите, и разясняваха повече за, по думите им, противозаконните дейности на държавното управление и вероятните отрицателни последици от тях:

„ Не протестираме против втори въжен превоз. Протестираме против корупцията. Протестираме за правда в страната. Искаме държавното управление да съблюдава законите. Опитваме се да осведомяваме жителите на Благоевград в какво тъкмо се състои казусът към Пирин. Това визира всеки от нас, освен избрани хора да вземем за пример, които милеят за природата. Днес не протестираме единствено в Благоевград. Има още 12 града, които стачкуват още веднъж. Правителството, очевидно хората там имат подобен морал и могат да си затварят очите, когато десетки хиляди хора стачкуват всяка седмица в десетки градове в България и по целия свят ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР