На десет души са предявени обвинения във връзка с атаки

...
На десет души са предявени обвинения във връзка с атаки
Коментари Харесай

САЩ и Европа обвиниха 10 души за хакерските атаки срещу хиляди компютри и кражба на $100 млн.

На 10 души са предявени обвинявания по отношение на офанзиви със злотворен програмен продукт, заразил 41 000 компютри и нанесъл финансови вреди за над 100 милиона $, оповестиха през днешния ден американските и европейски управляващи, представени от Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Вирусът, разрешил на киберпрестъпници от Източна Европа да открият отдалечен надзор върху инфектираните компютри и да изтеглят пари от банкови сметки, е засегнал компании и институции от всички сфери на живота в Съединени американски щати. Сред жертвите са адвокатска адвокатска фирма във Вашингтон, църква в Тексас, мебелно дружество в Калифорния и казино в Мисисипи.

Обвиняемите са от шест страни и някои от тях чакат правосъдни процеси в Европа. Единадесети обвинен, обвързван със случая, е бил екстрадиран през 2016 година от България и предишния месец се е признал за отговорен пред федерален съд в Питсбърг. Обвиненията включват скрит план за осъществяването на компютърна машинация, скрит план за осъществяване на отдалечена и банкова машинация и скрит план за осъществяване пране на пари.

Според федералния прокурор в Питсбърг Скот Брейди нарушителите превръщали добитите средства в биткойни, които мъчно може да бъдат разпознати и достигнати без персоналния ключ на своя собственик.

Вместо да бъде поискано незабавното изгонване в Съединени американски щати на всички 10 обвинени, което постоянно е сложен и нескончаем развой, американските прокурори първо ще внесат обвинявания против част от тях в техните страни, измежду които Украйна, Молдова и Грузия, отбелязва АП.

Какво е съветското присъединяване в схемата

Представители на Европол обясниха на конференция в Хага, че в разрушената хакерска формация значима роля са играели съветски жители. Те се занимавали с създаването и разпространението на зловредния програмен продукт GozNym и на изпирането на нелегално добитите средства, съобщи ТАСС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР