На дебела сянка най-добре се бяга от големите жеги, а

...
На дебела сянка най-добре се бяга от големите жеги, а
Коментари Харесай

Бягство от жегата: На сянка с бомбе е най-добре СНИМКИ

„ На дебела сянка най-добре се бяга от огромните жеги, а шапката и водата са наложителни “ – усмихва се баба Цеци. Възрастната дама през днешния ден е избрала да прекара деня с тънка тениска и къси панталони. Тя умерено приема горещините. Повече от 30 години живее в една от пресечките на ул. „ Иван Вазов “ – ул. „ К. Христов “. „ Дебелата старинна постройка пази хладно и по тази причина се спи умерено. Да му мислят тези по панелките “ – добавя ведро бабата.

Ул. „ Иван Вазов “ , с грамадните чинари и уютните тротоари, е едно от обичаните места на пловдивчани за разходки и сладки приказки. По продължението на китното авеню хиляди хора крачат всекидневно, възползвайки се от плътните сенки на старите дървета. Квадратните пейки към дънерите, представляващи няколко сковани дъски, от заран до вечер са заети, а магазинчетата от двете страни на павирания път са постоянно цялостни.



Цар-Симеоновата градина е друго желано място в Пловдив. Днес на територията на това райско кътче тишината се скапва единствено от шума на косачка. Работници обхождат зелената територия, с цел да я създадат по-приветлива и безвредна за малчуганите, пристигнали да си играят. Сред хлапетата, които любопитно оглеждат Пеещите фонтани, е Малина. Тя е пристигнала с дядо си и не стопира да го пита, подръпвайки го по панталона „ какво прави ония чичко във водата “. А в шадравана възрастен служащ почиства постепенно и усърдно натрупалите се отпадъци. Той се крие от жаркото слънце с бяла шапка и слънчеви очила.





От другия завършек на Цар-Симеоновата градина група от двайсетина дами трета възраст разкършват ловко кръст и крайници. „ Събираме се повече от 20 години за лечебната гимнастика. Зимата сме в комплекс „ Тотал Спорт “, а в края на март - началото на април излизаме на открито. Към 9-10 часа по студ се тренира най-спокойно “ – споделя Нина Главчева.



Минавайки по алеите на градината, цели тълпи се насочат към центъра. Пловдивската основна е една от най-красивите в България. По дългата пешеходна зона ниските и кръгли дръвчета като чадъри пазят чужденци и нашенци от нездравословните слънчеви лъчи. На триъгълната чешма против стълбите на Каменица трима симпатични възрастни мъже разясняват проблемите с холестерола. До тях, яхнал колело и потопен в пот, Бирсен налива нервно вода.

По протежението на Малката основна двама майстори отдъхват, седнали на голяма дървена макара. До тях сътрудниците им размятат дебели кабели. Съвсем наоколо пък няколко работнички на „ Чистота “ се изпъват на кръглите пейки пред Халите.



Група френски туристи с бодра крачка навлиза в Стария град. Облечени в светли и необятни облекла и въоръжени с ледена вода и ветрила, чужденците с интерес слушат беседата на екскурзовода.



Малко по-нагоре по ул. „ Съборна “ се открива красива панорама. Точно над тунела, на уширението с пейки е големият чемширен надпис Пловдив. Докато бай Иван полива специфичната градина, над него две близначета вършат сапунени мехури.



Спускайки се по паважа към Капана, няколко младежи спорят кое селфи да качат в Instagram. А на десетина минути пешком от там, на площад „ 6-и септември “, под кривата сянка на големия монумент, група деца от частна детска занималня играят национална топка.





Наближава обяд и слънцето от ден на ден пари. Въпреки това, подлата горещина не плаши пловдивчани, които не престават да щъкат из града и да правят кой каквото би трябвало.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР