На дълго заседание парламентарната правна комисия прие на второ четене

...
На дълго заседание парламентарната правна комисия прие на второ четене
Коментари Харесай

Изборни промени: Как ще гласуваме? - дискусия с ГЕРБ, БСП и Демократична България

На дълго съвещание парламентарната правна комисия одобри на второ четене измененията в изборното законодателство, препоръчани от ръководителя на Народното събрание Ива Митева и група депутати от " ИТН ".

Комисията реши: до 2 седмици президентът би трябвало да назначи новия състав на ЦИК. При отчитане на резултатите от изборите в секционните комисии ще има видеонаблюдение. Ще има и 100% машинен избор в секциите в страната.

Промените в изборното законодателство, плюсовете и минусите на машинното гласоподаване, съставът на ЦИК в " Денят стартира " дискутираха Анна Александрова от ГЕРБ, Крум Зарков от Българска социалистическа партия и Надежда Йорданова от " Демократична България ".

Според Анна Александрова през вчерашния ден е била погазена Конституцията.

" Ние от партия ГЕРБ въведохме машинното гласоподаване действително, закупихме машините и изпълнихме желанието на българските жители, от последните анкети всички желаеха да гласоподават с машини, само че анализите, които " Информационно обслужване " е направило и ЦИК, сочат че 76% от всички 100% дали своят вот, са дали своят вот на хартия, а 24% са дали своят вот с машина ", сподели Александрова.

Поради тази причина тя счита, че е противоконституционно да отнемеш опцията на българския жител да гласоподава по негово предпочитание - на хартия или с машина. Право на избор ще има, само че при непреодолими условия - в случай че машината откаже, затова по думите й избор действително няма да има. Тя разяснява, че е получила стотици позвънявания след приключването на съвещанието на Правната комисия през вчерашния ден.

Според Надежда Йорданова на предишните избори е имало редица аргументи гласоподавателите да не изберат машинното гласоподаване, в същото време обаче данните за гласуването с машини са доста ясни - понижава броят на недействителните бюлетини, процесът също по този начин е по-бърз.

" В дребните секции опцията за гласоподаване на хартия остава. Също по този начин има задоволително налични бюлетини на хартия, в случай че стане някакъв проблем, както беше във Велико Търново, с цел да може гласуването да продължи. Остава и опцията за хора, които по справедливи аргументи, най-много физически не могат да гласоподават с машина, отново да гласоподават на хартия ", изясни Йорданова.

Изминалите избори са били едни от най-честните и най-прозрачните провеждани през последните години - счита Александрова. Фактът, че няма оборване на изборите, приказва, че те са извършени безупречно.

Според Крум Зарков мнението на Българска социалистическа партия по тематиката е неизменима и Българска социалистическа партия дълги години е водила разногласия с ГЕРБ.

" След като сме решили да се гласоподава машинно, това има смисъл единствено в случай че в огромните секции се гласоподава машинно. Инак става този хибриден модел, за жалост понижава изгодата от машините и остават налице всички проблеми, свързани с хартията, изключително недействителните бюлетини и сбърканите протоколи. Затова ние приветстваме решението - в секциите с над 300 гласоподаватели да се гласоподава единствено машинно като се изключи случаите, когато има неочакван проблем ", разяснява Зарков.

По думите му за чужбина може да се откри уравновесено решение и там, където гласоподават повече хора и където е логистично допустимо да се докарат машини, също да има опция за такова гласоподаване.

Вижте още от диалога във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР