На чувствителните хора им се носи лоша репутация в професионалните

...
На чувствителните хора им се носи лоша репутация в професионалните
Коментари Харесай

Силно чувствителна личност... Има място за такива хора!

На сензитивните хора им се носи неприятна известност в професионалните среди, защото доста мениджъри към момента считат, че страстите нямат място в офиса. Изследванията сочат, че гените са в основата на високата емоционалност на 15-20% от хората, които могат да бъдат разказани като „ мощно чувствителни “. Психоложката Илейн Арън е вложила доста време в изследването на този феномен и благодарение на проучвания с ядрено-магнитен резонанс на мозъците на мощно чувствителни хора тя е разкрила, че те възприемат звуците, възприятията и даже наличието на другите хора по доста по-интензивен метод от останалите

Чувствителността и прочувствената просветеност

Емоционалната интелигентност(EQ) съставлява способността да разпознаваме и разбираме както личните си страсти, по този начин и тези на хората към нас, и да използваме тази информация, с цел да направляваме държанието си. Добрата вест е, че сензитивните хора не са по-малко или повече прочувствено интелигентни от останалите по природа.

Силно сензитивните хора просто изпитват тези страсти по-интензивно. По тази причина разпознаването на тяхното прочувствено положение доста по-лесно от нормално. Това също по този начин им оказва помощ да бъдат по-добри, защото те не възприемат единствено думите, които излизат от устата на техния събеседник, само че и дребните жестове и промени в тона, които разкриват спомагателни елементи за неговите усеща и мисли.

Разбира се, мощната сензитивност има и отрицателни страни. Ако оставите възприятията си без надзор или пък по някаква причина ги потискате, последствията могат да бъдат пагубни. Силно сензитивните хора могат да употребяват прочувствената си просветеност в своя изгода едвам когато осъзнаят обстоятелството, че са по-емоционални от останалите. Това себепознание обезпечава нужния надзор, който подсигурява, че прочувственото ви положение няма да излезе отвън релсите.

Силно сензитивна персона

След като сте стигнали дотук, най-вероятно се чудите дали самите вие попадате в категорията на „ мощно сензитивните “ хора. Ето някои от най-често срещаните качества на прочувствените хора:

Мислите по-задълбочено

Когато животът ви сервира някаква изненада, вие се свивате надълбоко в черупката си, обмисляйки всеки аспект и подробност към новата информация, която сте получили, преди да предприемете каквото и да е било деяние. Малките неща, както във вашия живот, по този начин и в този на другите, могат да окажат огромно въздействие върху вас.  

Забелязвате дребните елементи

Вие сте толкоз чувствителни към детайлите, колкото към вашите усеща. Забелязвате неща, които другите пропущат, и не се задоволяват с крайния резултат, до момента в който не надникнете под всяко камъче. Това може да бъде извънредно потребно качество в някои специалности.

Нуждаете се от повече време, с цел да вземате решения

Склонността ви да вниквате под повърхността на нещата ви кара да отлагате вземането на извънредно решение. Вие просто не можете да извършите избор преди да сте анализирали всички вероятни резултати, като това постоянно ви слага в обстановки, в които би трябвало да вземате решение в последната минута.

Лошите решения ви смазват

Когато най-сетне вземете някакво решение и се окаже, че то е било неверното, вие приемате този крах доста по-тежко от останалите. Това може да сътвори циничен кръг, който забавя в допълнение способността ви да взимате решения, тъй като вие се страхувате да не сбъркате.

Приемате рецензиите прекомерно персонално

Силните ви усеща и мощните прочувствени реакции могат да накарат всяка рецензия да наподобява като тежко обвиняване. Въпреки че първоначално реагирате пресилено на рецензиите, вие също по този начин сте склонни да ги анализирате по-задълбочено и да не спирате да мислите за тях. Тази обсебеност не е изключително приятна, само че в дълготраен проект може да ви накара да извършите нужните промени.

Работите добре в екип

Уникалната ви дарба да разпознавате прочувственото положение на другите, да забелязвате даже най-малките елементи и да претегляте изгодите и вредите от всяко решение, ви трансформира в  изключително потребни членове на всеки екип. Разбира се, тези ваши черти могат да се трансфорат в проблем, когато вие сте индивида, който би трябвало да вземе окончателното решение, тъй че за вас и за всички останал и е по-добре да се ограничите до даването на препоръки и разбора на обстановката.

Отворените офиси ви подлудяват

Вашата мощна сензитивност към хората, мощните шумове и другите външни дразнители прави работата ви в отворен офис невъзможна. Вие сте по ефикасни, когато работите в пространство с ясни граници и бариери.

…..........................

Травис Брадбери , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР