На четвъртия ден от обявеното извънредно положение в страната, правителството

...
На четвъртия ден от обявеното извънредно положение в страната, правителството
Коментари Харесай

Граждански борд да следи за европейските средства, отпускани на България от ЕК за коронавируса, предлага Манолова

На четвъртия ден от оповестеното изключително състояние в страната, държавното управление демонстративно бави ограниченията за поддръжка на българските жители и семейства. Такива ограничения бяха оповестени от редица страни в Европейски Съюз, а самата Европейска комисия даде опция държавните управления да ги задействат, без да се третират като държавна помощ. Това се споделя в позиция на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ”.

След като Европейска комисия разгласи, че 1,358 милиарда евро ще са разполагаем на България под формата на средства за ликвидност, за подкрепяне на дребния и междинен бизнес и неизразходвани средства от европейските финансиращи фондове стратегии, от Гражданската платформа „ Изправи се.БГ” упорстват за основаването на цивилен експертен ръб за надзор на изразходването на средствата.

От „ Изправи се.БГ” приканват Министерския съвет неотложно да предприеме съответни дейности за компенсиране вредите върху приходите на семействата за периода на изключителното състояние:

1. Да се удължат най-малко с 30 дни периодите за заплащане на битовите сметки на семействата ток, вода, парно, газ, мобилни оператори, като страната подсигурява, че заплащанията остават дължими след прекратяването на изключителното състояние.

2. Да се удължат най-малко с 30 дни периодите за заплащане на здравните и обществените осигуровки и всички дължими налози на жителите към държавния и общинските бюджети.

3. Да се сътвори механизъм за разсрочване на вноските на жителите по потребителски, ипотечни и бързи заеми за най-малко 30 дни без в допълнение оскъпяване.

4. Правителството да изготви лист на хранителни артикули от първа нужда, препарати за стерилизация, маски, ръкавици, всеобщи противовирусни и противогрипни медикаменти, за които да се вкарат пределни цени единствено за интервала на изключителното състояние за да не се позволява далавера.

5. Да се вкара краткотраен ред за изписване на медикаментите на хронично болните по рецептурни книжки, тъй че да не се позволява скупчване на хора пред кабинетите на общопрактикуващите лекари.

6. На всички възрастни хора над 65 години страната да обезпечава регулярно маски и препарати за стерилизация и да вкара опция за снабдяване на храна и премерване на температурата им за предварителна защита от ковид.

7. Осигуряване на задоволително безвъзмездни бързи проби за определяне на ковид за хората от рисковите групи – възрастните хора и тези с хронични болести.

8. Да се обезпечи обществен патронаж за рисковите групи, нуждаещи се от храни, грижа и медикаменти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР