На четирима души свързани Nexo са повдигнати обвинения като част

...
На четирима души свързани Nexo са повдигнати обвинения като част
Коментари Харесай

Основателите на Nexo са обвинени като организирана престъпна група

На четирима души свързани Nexo са повдигнати обвинявания като част от проведена незаконна група, за пране на пари, данъчни измами, компютърни закононарушения и банкова активност без лиценз. Това стана ясно на конференция на прокуратурата, ДАНС и Националната следствена работа (НСлС), ден откакто.

Имената на четиримата обвинени не бяха обявени, само че беше даден явен намек че измежду тях са настоящите съсоснователи на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев. От изявлението на шефа на Националната следствана работа Борислаф Сарафов стана ясно, че и на четиримата са наложени възбрана за овакантяване на България и са оповестени за търсене, като има данни че някои от тях не са в страната, макар че по данни на Гранична полиция не са я напускали. На двама от участниците е поискана гаранция от 1 млн. лева, до момента в който за ръководителия и другия участник няма планувана такава.
Антони Тренчев Източник: Nexo
Според обвиняването групата от компании на Nexo е работила като ОПГ още от 2018 година основаването си. Според информация на " Капитал " от два самостоятелни източника, вътрешното пояснение в компанията е, че тя е била рекетирана от ГЕРБ и дейностите на прокуратурата са разследване от отвод да бъде платено на партията. Съоснователят и съсобственик на компанията Коста Кънчев е поискал всички чиновници, които са били разпитвани от службите, да се свържат с него. От компанията настояват и че ще разпространят видеа с принуждение върху чиновници. Потърсен за коментар Антони Тренчев сподели, че компанията ще излезе с позиция след конференцията.
С значително помощ от Англия
Сарафов разяснява при започване на конференцията, че интервенцията е осъществена благодарение на " нашите задгранични сътрудници ". След това добави, че няма да каже " нито какви са, нито от къде са ", само че безусловно секунда по-късно уточни присъстващите в залата представители на службите от Влеикобритания. Ролята на английските служби е разумна, тъй като публично Nexo твърди, че нейното " място на бизнес " (place of business) е в Лондон.
Реклама
" С позволение на съда през вчерашния ден влязохме в 15 обекта, като претърсихме още два по необходимост. Разпитахме над 20 очевидци, разпитите не престават и в този момент. Някои от очевидците показаха подозрения за своята сигурност и ще влязат в програмата за протекция, част са разпитани като анонимни очевидци. Иззети са компютри, пари и криптоактиви. Може би ще установим цената на някои от тях, може би не, само че те са блокирани ", сподели Сарафов.

Конкретни обвинявания, които бяха представени, са транзакции на Мухмад Мохамед, представител на палестинската организация " Хамас ", оповестена от голям брой страни, включително и България, за терористична. Други обвинявания са, че откакто Съединени американски щати глобиха съветската борса Hydra през 5 април 2022 година, е имало 23 транзакции от нея към Nexo. Такива е имала и от иранската борса Nobitex, в прорез със наказания на Организация на обединените нации. Други направление, по които се работи в следствието, са транзакции с финтех компании.

Според обвиняването цялата група се е управлявала от България и посредством българското сдружение на Nexo " Ен Ди Ес ", в което работят към 600 души. Прокуратурата цитира, която, като съгласно нея всички останали сдружения на Nexo са кухи - образец бе даден с швейцарското Nexo AG, което няма активност и съгласно обвиняването даже не е бил импортиран цялостния записан капитал.

Допълнително от обвиняването разясниха, че има данни и за пазарна операция - такива неофициални обвинявания против Nexo фактически съществуват още от 2020 година, само че криптопазарите са нерегулирани и надлежно не е ясно какво може да направи българската прокуратура по въпроса.
Реклама
Говорителят на прокуратурата Сийка Милева пък изясни, че от обиските и друга информация се прави извод, че обвинените разполагат със обилни средства - разполагаат със скъпи парцели в Дубай, Бахамите и други дестинации, както и с яхти. В един от претърсените домове са открити 35 скъпу картини, в това число на Дали, Пикасо и Матис.
7% изтеглени активи и политически наплив
Видимият резултат върху бизнеса на Nexo до този миг е, че за последните 24 часа към 7% от криптоактивите на компанията са били изтеглени от клиенти. Това сочат. Вчера активите на Nexo, измерени в биткойни, бяха 133 хиляди, до момента в който през днешния ден те са 124 хиляди Същевременно, поради растежа на общия криптопазар, който наподобява не се интересува от протичащото се в България, номинално активите, ръководени от Nexo, са паднали единствено с към 100 млн. $ до 2.35 милиарда $.

Самата препоръка на Armanino. Репутацията на Armanino бе доста уронена, тъй като тя отговаряше и за оценяването на активите на банкрутиралата борса FTX.

Още преди конференцията на прокуратурата, историята закупи съвсем незабавно политически привкус, а неналичието на отговори от прокуратурата остави осведомителното поле празно. Така вместо акцентът да падне върху действителните подозрения за активността на Nexo, представени от прокуратурата, или предходни обвинявания от щатски прокурори в Съединени американски щати, въпросът се трансформира в партийна престрелка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР